First met Indonesië via QO100

First met Indonesië via QO100Remco den Besten, PA3FYM en René Stevens, PE1CMO maakten op 27 januari 2021 het eerste contact met Farid Farhan, YC1HVZ in Indonesië via QO100. Bijzonder, omdat Indonesië op de rand van de footprint van QO-100 ligt. Fardi en zijn team moesten daarvoor een berg van 1200 meter op. Deze first met Indonesië via QO100 kwam tot stand vanaf Bukit Moko, Bandung, West-Java (OI33UD). De schotel had daarbij slechts een elevatie van 0,8 graden boven de horizon.

Maandenlange voorbereiding

Er ging een maandenlange voorbereiding aan dit eerste contact vooraf. Remco,PA3FYM, and Rene, PE1CMO hebben eerst Farid, YC1HVZ geholpen met het opzetten van het station. Remco en René hielpen onder andere met de  apparatuur. Er moest namelijk een 2.4 GHz zender en de 10.4 GHz  ontvanger komen. Omdat Farid vanuit zijn QTH geen vrij zicht op de horizon heeft moest hij naar een locatie in de heuvels van Java. Het team van de Telkom University Telecommunication Engineering Student Association (HMTT) onder leiding van Farid deed een eerste poging op 24 januari. Die was helaas niet succesvol. Maar op 27 januari ondernamen ze een tweede poging.

First met Indonesië via QO100 op 27 januari 2021

Farid, YC1HVZ

Rond 7:40 UTC hoorden Remco en René voor het eerst de signalen van Farid. Maar Farid kon zelf de QO-100 niet ontvangen. Het is namelijk regenseizoen in Indonesië. En dat maakt het veel moeilijker omdat het 10 GHz-signaal door alle regenbuien sterk verzwakt wordt. Gelukkig verbeterden de condities en kon Farid rond 07:50 UTC zijn eigen signaal terughoren via de satelliet. René, PE1CMO was de eerste die Farid kon horen. Maar het was Remco, PA3FYM die de eerste complete verbinding tot stand wist te brengen. Hij wisselde roepnaam, rapport en locator uit met Farid. Daarna was het de beurt aan René. Door wolken en regen verdween het signaal uit Indonesië weer. Gelukkig klaarde het weer op en Farid kon nog 6 andere verbindingen maken. Fardi hoopt het opnieuw te proberen vanaf deze heuvel. Ook denkt hij aan een locatie op het strand aan de westkust van Java.

Gefeliciteerd Remco, René en Farid met deze first!

Bron: Amsat-UK