Chris PE0CD doet verslag van de POTA activatie op 20 en 21 januari 2024

Chris PE0CD doet verslag van de POTA activatie op 20 en 21 januari 2024

Chris PE0CD tijdens de POTA activatie

In het weekeind van 20 en 21 januari 2024 was er wereldwijd extra POTA activiteit. En daar heeft Chris PE0CD goed gebruik van gemaakt door met radiovrienden een Nederlands park te activeren. Hieronder lees je zijn verslag.

Wat is POTA?

In 2018 is de POTA (Parks On The Air) organisatie opgericht. Het doel is om te bevorderen dat zendamateurs mobiele zendapparatuur in nationale parken opstellen. En van daaruit verbinding maken met andere zendstations, die zich al dan niet ook in een park bevinden.

We hadden best wel wat aanloop van wandelaars en andere parkbezoekers

Om de deelnemers bij elkaar te brengen is er een speciale website gecreëerd (pota.app/#/) waarop de diverse activiteiten kunnen worden gevolgd. Hier kan niet alleen een overzicht worden gevonden van alle parken die aan de eisen van het programma voldoen. Maar ook van het tijdstip waarop zich in een bepaald park zendamateurs bevinden.

Als je als zendamateur naar een bepaald park wilt gaan om van daaruit te gaan werken kun je je aanmelden als zogenaamde ‘activator’. Dit doe je door de naam van het park op te geven, wanneer je daar aanwezig zult zijn en op welke banden en met welke modi je wilt gaan werken. Zendamateurs die QSO’s maken met activators worden ‘hunters’ genoemd. Tot voor kort had ik er nog niet eerder van gehoord. Maar na aanmelding op de site bleek ik al meerdere punten te hebben vergaard. Deze waren toegekend voor eerder gemaakte QSO’s met activators.

Activatie PA-0016

Chris PE0CD doet verslag van de POTA activatie op 20 en 21 januari 2024

Wilbert PA2WLE is onverstoorbaar bezig

Een poosje geleden stelde Wilbert PA2WLE voor om met een paar man een activatie te gaan organiseren in Nationaal park de Groote Peel in Asten/Heusden. En onze keuze viel op het weekend van 20 en 21 januari omdat er dat weekend wereldwijd extra POTA activiteit zou zijn.

We gingen zaterdagochtend met vier man heel vroeg op stap. Met onze auto’s en campers vol apparatuur om een opstelling te maken voor meerdere banden en modi, namelijk CW, SSB, FT8 en QO100.

Auke PA0ABG heeft een IC705 met een zelfgemaakte transverter voor de Oscar satelliet, een 60 centimeter schotel met een Bullseye LNB en een icecone antenne. Ook bracht hij zijn QRP labs QDX digitale transceiver mee voor FT8. En een Spiderbeam Aerial-51 op een 12 meter hoge Spiderbeam mast.

Chris PE0CD doet verslag van de POTA activatie op 20 en 21 januari 2024

Jerry PH9HB actief in een winters landschap

Jerry PH9HB bracht zijn FT891 en een home-made verstelbare dipool voor 10 tot 40 meter mee. Dezebehoren al jaren tot zijn vaste reisbagage. Wilbert een FT897D, een 15 meter vertical, een 40 meter whipp vertical en een Maria Maluca antenne, gemonteerd op een pneumatische mast van Auke.

Ik had mijn IC7300 meegenomen, gevoed door een mover-accu. Zo kon ik probleemloos met 100 Watt werken zonder bang te hoeven zijn dat ik na afloop van het weekend de starthulp van de Wegenwacht zou moeten inroepen. Ook had ik een notebook voor het logprogramma bij me. En mijn 12 meter Spiderbeam mast met een multiband antenne die op de belangrijkste banden een redelijk tot goede SWR heeft. Deze kan dus zonder tuner worden gebruikt.

Kevin PA4KEV zit er warm genoeg bij

Zondag was Jerry verhinderd. En ons team werd toen versterkt door Kevin PA4KEV, eveneens met een FT897D. Deze werd aangesloten op een NVIS antenne en gevoed door een draagbare Jackery batterij.

Het nut van de POTA website

Mijn persoonlijke ervaring was dat de POTA website hier erg nuttig was. Want nadat ik eenmaal een leeg plekje op de banden had gevonden en mezelf op het cluster had gezet, kreeg ik al na enkele minuten een flinke pile-up te verwerken. Blijkbaar zijn er veel amateurs die regelmatig kijken of er POTA-activiteit is. Of misschien kwam het doordat wij voor zover ik kan nagaan in dit weekend het enige actieve park in Nederland waren. De 40 meter band werkte voor mij het beste. En ik heb verbindingen kunnen maken met diverse Europese landen. Ook met amateurs die evenals wij in een park zaten.

De Maria Maluca antenne met rotor op een pneumatische mast

Zondagochtend heb ik wat tijd verspild met het instellen van een experimentele 17 meter dipool. En we hadden nogal veel last van de HA contest die tegelijkertijd werd gehouden. Maar na afloop van de contest liep het weer storm. In totaal heb ik 101 QSO’s kunnen maken.

Ook Jerry was behoorlijk succesvol met 103 verbindingen op zaterdag, waarvan 18 buiten Europa. Wilbert heeft zich uitsluitend bezig gehouden met CW op 15, 10 en 40 meter. Hij noteerde in totaal 33 QSO’s. En hij had met 20 Watt de verste verbinding, met een amateur in Melbourne. Kevin had op zondagochtend helaas weinig geluk; hij kon slechts één QSO op zijn conto bijschrijven. Op de QO100 was buitengewoon weinig te beleven. Dus de schotel kon al snel worden opgeborgen. En Auke heeft verder alleen FT8 QSO’s zitten maken.

Verbeteringen voor toekomstige activaties

Een deel van de opgestelde antennes tijdens deze POTA activatie

Omdat onze antennes noodgedwongen nogal dicht bij elkaar in de buurt waren opgesteld hebben we tot ons ongenoegen tamelijk veel hinder gehad van elkaars signalen. Zelfs bij het werken op verschillende banden. Dit maakte het lastig om sommige QSO’s tot een goed einde te brengen.

We hebben ons dan ook voorgenomen om voor gebruik tijdens onze volgende POTA enkele bandfilters te construeren.

Een andere belangrijk aandachtspunt voor een POTA activatie is het feit dat de grenzen van de parken nauwkeurig zijn gedefinieerd. Voor een geldige activatie is het verplicht is dat de zendapparatuur binnen de grenzen van het park is opgesteld. Houd er ook rekening mee dat het lang niet bij alle parken mogelijk is om met auto’s tot binnen de parkgrenzen te komen. Ook kan het geen kwaad om jezelf zorgvuldig op de hoogte te stellen van de plaatselijke voorschriften.

Al met al vonden we het een erg geslaagd weekend, ondanks de ijzige kou en andere ongemakken.
We gaan binnenkort nog een keer op stap!

Chris PE0CD

Een luchtfoto van onze opstelling met de drone gemaakt