Kort radioamateurnieuws – week 6, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Radio Communication Handbook voorraad in WebShop;
  2. Voorlopige resultaten laatste 2023 IARU contests;
  3. Oproep Zender Museum verkoopdag op 2 maart;
  4. Nederlandse PACCdigi-wedstrijd op 20 april 2024;
  5. RF-webinar: PA3DZL over MOONBOUNCE op 70/23cm;
  6. YOTA Czechia 2024 zomerkamp van 16 tot 23 augustus;
  7. Lezing door PA0CAB over (weer-)radiosondes nu online;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Hardcover versie Radio Communication Handbook 15e editie op voorraad

Het RSGB Handbook of Radio Communication heeft met de 15e editie de grootste update in jaren ondergaan. Nieuwe redacteur Ed Durrant, G8GLM/DD5LP heeft elk van de 25 hoofdstukken herzien om het boek helemaal up-to-date te krijgen. Het nieuwe RSGB Handbook of Radio Communication is hierdoor een absolute must-have voor elke shack.

En dit boek is nu weer voorradig in de VERON WebShop. Voor 70 euro haal je de hardcover editie van dit ultieme naslagwerk met 752 pagina’s in huis.

Wat meer details over de inhoud van en verandering in het naslagwerk zijn terug te lezen in de beschrijving van het boek in onze WebShop. Dus kijk snel in de VERON WebShop!

 

2. Voorlopige resultaten laatste 2023 IARU contests nu beschikbaar

De voorlopige resultaten van de laatste 2023 IARU R1 VHF – UHF & Up alsmede de Marconi Contests zijn beschikbaar op de IARU Region 1 VHF & Up Contest Robot.

Voor de 144 MHz band (september) hebben we in totaal 2003 logs ontvangen. Voor de banden van 435 MHz tot 134 GHz (oktober) hebben we in totaal 2040 logs ontvangen. En voor de Marconi Memorial Contest hebben we 653 logs ontvangen. Het grote aantal deelnemers bevestigde het hoogste activiteitsniveau ooit tijdens deze contesten.

De “klaagperiode” eindigt op 19 februari 2024. Daarna zijn de resultaten definitief. Dus reageer snel als er iets niet helemaal blijkt te kloppen. Want het zou toch wel erg sneu zijn wanneer je door een niet gecorrigeerde fout achter het net vist tijdens de prijsuitreiking op de HamRadio beurs in Friedrichshafen, Duitsland.

73 Alex IV3KKW
IARU Regio 1 Contest Werkgroep Voorzitter

 

3. Oproep Zender Museum verkoopdag overtollige materialen op 2 maart

In de extra editie van februari 2024 van de Omroep Zender Museum nieuwsbrief lezen we over het volgende:

Afgelopen weken is er een aardige hoeveelheid apparatuur verzameld welke bijvoorbeeld niet (meer) past bij de doelstelling van het Omroep Zender Museum of simpelweg overcompleet is.

Zaterdag 2 maart 2024 van 10:00 tot 15:00 zijn deze apparaten en andere spullen te bezichtigen en aan te schaffen. In de nieuwsbrief een serie foto’s met beschrijving voor een eerste indruk. De apparaten zijn niet door ons getest en de garantie termijn is inmiddels verstreken. De prijsstelling is hierop natuurlijk aangepast en zal u verrassen. Alleen contante betaling. Opsturen is niet mogelijk.

Ons adres is Biezendijk 3, 3412 KB te Lopikerkapel. Voor navigatiesystemen is het aanbevolen adres Hogebiezendijk 35, 3401 RS IJsselstein. Dit is direct tegenover onze oprit.

 

4. Nederlandse PACCdigi-wedstrijd op 20 april 2024

Met veel plezier kondigen we de 4e editie aan van onze nationale digitale DX contest – de Nederlandse digitale PACC contest. Dit jaar zal de contest, gesponsord door de VERON, plaatsvinden op 20 april van 07:00 UTC tot 19:00 UTC.

Iedereen kan werken in FT4/FT8 en/of RTTY.

Dit jaar gebruiken we weer de RU optie in de wsjt_x software. De Nederlandse provincieafkortingen zullen dus weer als multiplier werken. Check de regels op deze webpagina!

Het Nederlandse PACCdigi Contest team nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze contest.

73 Wil van der Laken, PA0BWL
PACCdigi.manager@veron.nl

 

5. RF-webinar: PA3DZL over MOONBOUNCE op 70/23cm met eenvoudige middelen

In de RF-webinar presentatie morgen (!!!) zal Jac PA3DZL ingaan op de aanname dat je voor Moonbounce een grote antenne en veel vermogen nodig zou hebben. Dat is in de laatste decennia sterk veranderd, door de komst van digitale modes zoals WSJT-X, betere antennes, pre-amps en transceivers. Je kunt dus al beginnen met een normaal terrestrial station om Moonbounce QSO’s maken!

De Inloggegevens zijn: BigBlueButton
Datum/tijd: zondag 11 februari 2024, 15:00 uur (Testen vanaf 14:00)
Voer je naam en call in bij het inloggen, daardoor ben je herkenbaar.
Kies voor Listen Only of Microphone als je opmerkingen wilt kunnen maken tijdens het webinar.
Laat je microfoon uitgeschakeld, tenzij je wat wilt zeggen. En gebruik bij voorkeur een headset.

 

6. YOTA Czechia 2024 zomerkamp van 16 tot 23 augustus

Met veel plezier kondigen we, samen met de IARU Regio 1 Jeugdwerkgroep en de Czech Radio Club, het 12e jaarlijkse YOTA Zomerkamp aan. YOTA Czechia 2024 zal plaatsvinden in Praag van 16 tot 23 augustus. De oproep voor aanmeldingen is nu open. Deze oproep en meer informatie over het evenement vind je op deze webpagina.

Controleer wel zo snel mogelijk eventuele vereisten voor VISA en mogelijk andere benodigde reispapieren om een soepel proces naar het kamp te garanderen.

Als je vragen hebt over het kamp of iets anders, aarzel dan niet om rechtstreeks contact met mij op te nemen, of via youth@iaru-r1.org.

We hopen velen van jullie te zien in Praag!

73, Henni Hiirsalmi OH1ESI
Voorzitter van de jeugdwerkgroep van IARU Regio 1

 

7. Lezing bij VERON Den Haag door PA0CAB over (weer-)radiosondes nu online te zien

Herman Blom PA0CAB gaf onlangs een boeiende lezing over (weer-) radiosondes. Ook is er ter ondersteuning van deze lezing een ballon opgelaten. Dit alles vond plaats in het clubgebouw van de VERON in Den Haag.

En voor een ieder die dit helaas heeft moeten missen, hebben de Hagenaars (of zijn het toch Hagenezen?) er een video van bijna een vol uur van gemaakt. Deze video kun je nu vanuit je eigen luie stoel bewonderen.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.