VP6R Pitcairn Island DXpeditie begonnen; operator met botbreuken geëvacueerd

VP6R Pitcairn IslandDe VP6R-DXpeditie naar Pitcairn Island is gestart. Op 17 oktober zette de ms. Braveheart het team af op Pitcairn in de Stille Zuidzee. Daar konden ze dezelfde dag nog beginnen met het opzetten van de antennes en de zendstations.  Helaas viel een van de deelnemers. Hij liep daarbij meerdere botbreuken op. Daarvoor werd hij geëvacueerd naar Papeete, waar medische voorzieningen zijn. Ralph Fedor, K0IR, moest wegens ziekte al in een eerder stadium afhaken. Dus zijn er nu nog 12 teamleden op Pitcairn.

VP6R DXpeditie vanaf dag één actief

Alle materialen voor de expeditie waren vooruit gezonden. Dat was maar goed ook, want volgens expeditieleider Glen Johnson, W0GJ, waren de wegen erg modderig. Daardoor zou het slepen met de uitrusting de zaak zeker enkele dagen hebben vertraagd. Nu waren echter aan het einde van de eerste dag 4 stations in de lucht. Met een ruim 27 meter hoge top loaded verticale antenne voor 160 meter stonden de eerste avond al 700 QSO’s in het log. Zaterdag was alles in gereedheid en op zondagavond stonden er al meer dan 16000 contacten in het log, waarvan meerdere via 6 meter EME.

Pitcairn Island

PitcairnOp het kleine vulkanische eiland Pitcairn in de zuidelijke Stille Oceaan wonen zo’n 50 mensen. Die leven vooral van toerisme, postzegel- en muntverkoop. Daarnaast maken en verkopen ze honing. Het eiland, amper groter dan Vlieland, is onderdeel van de Britse Overzeese Gebiedsdelen. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook Bermuda, Gibraltar en de Falkland Islands. De eilandengroep bestaat uit de eilandjes Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno. Het bestuur zetelt in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Modderige wegen

Het regent vaak op het eiland. Daardoor veranderen onverharde wegen in “de vriendelijkste modder in de wereld”. Dat zeggen tenminste de inwoners. Dat maakt het verkeer tussen de beide plaatsen waar de zenders staan opgesteld verraderlijk. Maar de temperatuur is aangenaam, zegt Johnson. VP6R zal op 20 meter 24 uur per dag actief zijn. Vaak zal dat met meerdere modes zijn. Zo willen ze iedereen een kans geven dit DX-land te werken.

CQ World Wide DX SSB Contest 26-27 oktober

Daarnaast is VP6R op alle banden actief gedurende de CQ World Wide DX Phone Contest op 26 en 27 oktober. Ze werken vanuit zone 32. Het zal ook de eerste keer zijn dat de VP6-multiplier in dit evenement gebruikt wordt. De VP6R-DXpeditie naar Pitcairn Island duurt overigens nog tot 1 november.