VP6R als roepnaam voor DXpeditie naar Pitcairn

Pitcairn

Pitcairn in de Stille Oceaan

Het internationale team dat in oktober op DXpeditie naar Pitcairn gaat, zal de roepnaam VP6R gebruiken. De DXpeditie vindt vermoedelijk plaats van 18 oktober tot 1 november 2019. De organisatoren beloven een “uitzonderlijk en gedenkwaardig” evenement. Op zich is het al uitzonderlijk dat door de komst van het team de bevolkingsgrootte van het eiland tijdelijk met meer dan twintig procent toeneemt…

“We zitten op het laagste punt van de zonnecyclus. Dit betekent dat een goed en efficiënt gebruik van de lage amateurbanden voor iedere DXpeditie een absolute noodzaak is”, aldus het teamlid Nodir Tursun-Zade, EY8MM. “Het DXpeditie-team neemt dit zeer serieus. Om deze uitdaging te laten slagen zal het team uitsluitend uit zeer ervaren mensen bestaan”.

Deelnemers en uitrusting

Het team bestaat uit de volgende deelnemers: EY8MM, JR0OZR, K0IR, K0PC, K9CT, K9NW, N4GRN, N6HC, N9TK, W0GJ, W0VTT, W6IZT, W8HC en WB9Z.

Ze beschikken over uitstekende antennes en maken gebruik van flinke zendvermogens. De prima locatie op het eiland en de toewijding van de teamleden, 24 uur per dag en 7 dagen per week, doen de rest.

In totaal beschikt het team over acht stations die elk uit kunnen komen van de 10m-band tot de 160m-band. Daarnaast bestaat het antennepark uit 3-elements monoband Yagi’s voor de 10m- en 20m-band, J-wave verticale antennes voor de 30 tot 80m-band en een 27 meter hoge verticale antenne voor de 160m-band.

Het team hoopte ook op de 60m-band uit te kunnen komen, maar helaas is een vergunningaanvraag hiervoor door de autoriteiten afgewezen.

Over Pitcairn en de muiterij op de Bounty…

Vlag van Pitcairn

Pitcairn is het enige bewoonde eiland van de vijf Pitcairneilanden. Het ligt zeer afgelegen in het midden van de Zuidelijke Stille Oceaan en is uitsluitend per schip te bereiken. Sommigen beschouwen Pitcairn als de meest afgelegen plaats in de wereld. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer vijftig mensen. Samen leven zij op een oppervlakte van slechts vijf vierkante kilometer. De Pitcairn-eilandengroep, bestaande uit PitcairnHendersonDucieOeno en Sandy, maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

De naam van het eiland Pitcairn is onlosmakelijk verbonden met de legendarische muiterij op de Bounty. Tijdens deze opstand in 1789 op het schip HMAV Bounty dwongen de muiters de kapitein en een deel de bemanning over te stappen in een sloep. Zelf gingen ze er met het schip vandoor. Bang voor de gevolgen als ze met het schip aan land zouden gaan, zochten ze een veilig heenkomen. Zo belandden zij uiteindelijk op het toen onbewoonde Pitcairn. De huidige bewoners zijn directe afstammelingen van de muiters. Zes van hen hebben overigens in het begin van deze eeuw gevangen gezeten. Speciaal daarvoor werd een gevangenis op het eiland gebouwd, die nu dienst doet als gastenverblijf…

 

Bronnen: ARRL en Wikipedia