Kort radioamateurnieuws – week 22, 2024
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- Velddag VERON Dordrecht gaat niet door!!!;
- Nederlanders maken W8S Swains mogelijk;
- Voltage-level-shifter voor Arduino projecten;
- Scouts naar Normandie voor 80 jaar D-day;
- Op 8 frequenties tegelijk WSJTX sessies;
- RSGB lanceert Logbook: Explorer;
- Bluetooth interface voor FT8 transceiver;
- Vlaanderen wil FM uitschakelen;
- Een flinke antenne onder een helicopter;
- Fotoboek VERON Pinksterkamp Vierhouten;
Kort radioamateurnieuws
1. Velddag van VERON afdeling Dordrecht (A12) gaat niet door!!!
De velddag, altijd een erg leuk A12 evenement, kan helaas vandaag (zaterdag 1 juni) NIET doorgaan. Het weer was de afgelopen periode niet best en er is een ontzettende hoeveelheid regen gevallen. Alle grond in de omgeving is erg drassig en onbegaanbaar. En als het al begaanbaar is zal het snel in een modderpoel veranderen.
Het spijt ons om het evenement om deze redenen af te moeten blazen en we hopen dat er begrip voor is.
Graag ontmoeten we je op de reguliere clubavonden of bij een ander toekomstig A12 evenement. Zie voor wanneer er wat bij ons te doen is onze afdelingsagenda.
Namens bestuur en organisatie VERON A12.
2. De Nederlandse aanwezigheid tijdens de W8S Swains 2023 DX-peditie
Eerder schreven we al over dat het team van de W8S Swains DX-peditie erg trots is om te mogen melden dat ze de prestigieuze prijs ‘DX pedition of the year 2023/2024‘ hebben gewonnen. Maar in dat bericht zijn we onterecht volledig voorbij gegaan aan het feit dat deze expeditie tot stand is gekomen dankzijn vijf Nederlandse radioamateurs!
Ronald PA3EWP, Gerben PG5M, Martin PA4WM, Johannes PA5X en Evert PA2KW zijn de Nederlanders in het 10 man sterke team dat Swains mogelijk heeft gemaakt. En dan vergeten we bijna Alex PA1AW nog die als support team de online aanwezigheid in handen had. Kortom, Nederland is ruimschoots vertegenwoordigd.
Dus nogmaals een van harte gefeliciteerd met het behalen van deze prijs! Mocht je meer van deze deelnemers willen weten, kijk dan op de Swains 2023 website.
Met dank aan Florian, PB8DX.
3. Voltage-level-shifter voor Arduino projecten
Arduino kan een krachtig en veelzijdig hulpmiddel zijn in amateurradiotoepassingen (hamradio). Het open-source hardware- en softwareplatform maakt een breed scala aan op maat gemaakte projecten mogelijk. Ook zijn er veel extra hardware opties beschikbaar die te gebruiken zijn in zelf te ontwikkelen projecten.
Je kunt denken aan temperatuur sensoren, gyroscopen, bewegingsdetectoren, temperatuur, Maar ook SI5351 VCO breakout printjes. Echter is dit niet altijd direct aan elkaar te koppelen en heb je een aanpassing nodig van bijvoorbeeld 3,3V naar 5V hardware. Hiervoor gebruik je een Voltage-level-shifter.
Hoe je dit kunt realiseren lees je op de website van VERON afdeling Flevoland. En dit soort level-shifters kun je natuurlijk ook voor andere projecten gebruiken dan die waar een Arduino in zit. Het is universeel toepasbare kennis.
Met dank aan Johan, PA3JEM.
4. Scouts naar Normandie wegens 80 jaar D-day
In het PI4HAL bulletin van juni lezen we dat van 4 tot 9 juni 2024 een aantal leden van de Plusscouts, PA3EFR/J en andere Radio Scouts naar Normandie (Omaha Beach) afreizen vanwege de internationale activiteiten van de herdenkingsdiensten rond 80 jaar D-DAY. Het zijn allen leden van Scouting Nederland. Daarnaast zijn er een aantal voorname gasten uitgenodigd om het team te versterken.
Deze crew brengt TDOTA en JOTA voornamelijk naar Scoutinggroepen die graag betrokken willen raken bij de jaarlijkse wereldwijde Radio Scouting activiteiten. Meer informatie over de crew van dit jaar is te vinden op de Plusscouts Website. Het station is geldig voor 2 punten in het Nederlandse Radio Scouting Award schema.
Het goede nieuws is dat we weer te gast zijn bij het D-Day Museum op Omaha Beach. Een radiohut in de achtertuin van het museum zal deel uitmaken van ons radiostation en de bijbehorende radioscoutingactiviteiten. QSL-kaarten zullen na het evenement worden verstuurd. Loop gerust binnen als je in de buurt bent.
En vergeet niet de rest van het PI4HAL bulletin door te lezen.
Dat zijn 59 pagina’s tjovol informatie over de SS Rotterdam, de radiohobby en scheepvaart.
Met dank aan Erwin, PA3EFR.
5. Op acht frequenties tegelijk een WSJTX sessie met één PC
In een maandelijkse rubriek in de VHWN nieuwsbrief van VERON Hoekse Waard selecteert Evert, PA3FXY de sub QSL-manager van R36 een kaart uit zijn QSL-kaarten verzameling van ruim 40 jaar inmiddels. En hij geeft daarbij een klein verhaaltje over het des betreffende station, het land of het ontwerp van de kaart kortom wat van toepassing is.
Dit keer eens een heel ander verhaal. Mijn aandacht werd natuurlijk direct getrokken door de schitterende “muscle” car van John de Corvette Stinger uit 1965 op de voorkant. Hij is dus maar 5 jaar jonger als ik zelf ben Hi. Echt in nieuwstaat en een dikke V8 van 5,73 Liter onder de motorkap en toen al met brandstofinjectie! Florida is natuurlijk een stukje droger en warmer dan het koude en natte kikkerlandje Nederland. Dan staat zo’n auto bij goede verzorging natuurlijk beter de tand des tijds door.
Dit over John zijn auto, maar zoals je op de achterkant van de QSL kaart kunt zien verzameld John ook nog heel veel oude apparatuur zoals omroepband ontvangers (wij noemen het ook wel wereldontvangers). En ook diverse apparatuur van o.a. Collins, Drake, Hallicrafters, Hammerlund, Heathkit en Kenwood. Ook heeft hij diverse CWsleutels en Bugs etc. En dan ook nog diverse andere ontvangers en toebehoren. Ook verzamelt hij elektronica tips en trucs op papier. Zie de foto’s van zijn museum aan huis.
Maar er is nog meer bijzonders bij John. Hij gebruikt een software defined radio (XMTR) de Flex 6700 dus een, even simpel gezegd, radio zonder knoppen. Natuurlijk zijn er zijn wel meer amateurs die een Flex gebruiken, maar in America is alles groter en gekker Hi. John heeft dus een flink opgevoerde PC, alles zwaar overgeklokt en ja het is niet het nieuwste operating systeem Windows 7 Prof. maar wel met, schrik niet, 24 Gigabyte RAM.
Hoe hij daarmee 8x een WSJTX sessie tegelijk laat draaien en dus op 8 frequenties tegelijk met FT4, FT8 etc. in de lucht komt is verder te lezen in dit artikel op bladzijdes 7 tot en met 9 in de VHWN.
Met dank aan Gerard, PD2GSP en Evert, PA3FXY.
6. RSGB lanceert Logbook: Explorer
Het RSGB Discovery programma is opnieuw gelanceerd in een nieuw formaat. Het heet nu het RSGB Logbook: Explorer. Er zijn minder eisen, een makkelijk te volgen programma en links met externe organisaties zoals Parks on the Air en Worked All Britain. Er zijn ook enkele RSGB Awards om naar toe te werken als je die in je eigen activiteitenprogramma wilt opnemen.
De RSGB hoopt dat deze links radioamateurs in staat zullen stellen om nieuwe manieren te ontdekken om van hun hobby te genieten met de begeleiding en ondersteuning van experts op die gebieden. Er zijn drie moeilijkheidsniveaus en de eerste, Explorer, is net gelanceerd. Om de programma-activiteiten te zien, uit te vinden hoe je betrokken kunt raken of met de Society te praten over het koppelen van jouw organisatie aan het Discovery Logbook, ga naar de RSGB website op rsgb.org/discovery
Met dank aan Tom, PC5D.
7. Bluetooth interface voor FT8 transceiver
In het RAZzies meinummer van 2021 beschreef ik een leuk standalone FT8 transceivertje. Het werkte, en daarna heb ik er eigenlijk niet veel meer mee gedaan. Ik gebruikte ‘m met mijn (Android) telefoon en daarvoor had ik een kabeltje gemaakt waarmee de telefoon aan de transceiver gekoppeld kon worden. Hoe ik die koppeling maakte, vind je in het aprilnummer van 2023.
Maar inmiddels ben ik van telefoon gewisseld en de nieuwe telefoons hebben geen 3,5mm gaatje meer om stekkers in te steken, maar maken gebruik van Bluetooth voor de audio koppeling. Nou zijn er wel weer kabels van USBC naar audio om je telefoon weer toegankelijk te maken voor externe apparatuur, maar dan zit je toch weer aan een touwtje vast.
Dus bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om een Bluetooth koppeling voor de FT8 transceiver te maken. Dat heeft het voordeel dat je elke telefoon eraan kunt knopen zonder dat je met kabels aan de gang moet, plus natuurlijk dat je niet naast je transceiver hoeft te zitten maar op enige afstand van de transceiver verbindingen kunt maken. Mijn eerste zoektocht was naar een Bluetooth interface printje die ik eventueel in de transceiver erbij zou kunnen bouwen. Dat viel nog niet mee.
Je leest dit boeiende relaas op pagina’s 2 tot en met 7 van de juni editie van RAZzies. En verder in dit nummer: DCF77 tijdzender, ESP32 Over The Air updates, Simpele PCL82 buizenversterker op 12V, PA3CNO’s Blog en Ombouw Quansheng K5 naar Allband RX.
Met dank aan Frank, PA3CNO en Robert, PA2RDK.
8. Vlaanderen wil FM uitschakelen
In de Telex Muurkrant van de maand mei’24 lezen we onder andere dat men in Vlaanderen in 2031 de FM zenders wil uitschakelen. Men hoopt dat er dan voldoende DAB radio’s en andere digitale ontvangstdozen verspreid zijn. Men heeft het niet over ontvangstbereik.
DAB is geen wereldnorm, in de States is de FM favoriet en is zelfs de middengolf volop in gebruik. In Brazilië wordt het gebrek aan FM ruimte opgevangen door uitbreiding van de band vanaf 76 MHz tot aan 108 MHz en analoog op band 3.
DAB is een vinding in het kader van Eureka 147 en intussen aan de tweede versie toe, waardoor de eerste generatie consumentenradio’s tot E-waiste werden gedegradeerd. Daarom bestaan de beide normen, DAB en DAB+, naast elkaar in de UK. De EU verplicht autofabrikanten om DAB in de auto te monteren. Zwitserland heeft in een recordtijd een DAB netwerk opgebouwd, daar is het probleem dat FM vanwege reflecties in de bergen niet goed werkt. Het signaal is wel hard maar vervormd. Dat kent DAB niet en de dekking in tunnels is gegarandeerd.
Met dank aan Wim, PA2WJZ en Niek, PA0ONH.
9. Hang eens een flinke antenne onder een helicopter
Helikopters zijn misschien wel het coolst als ze worden gebruikt als vliegende hijskranen. Aan een lange, bungelende kabel kunnen ze van alles dragen. Van auto’s tot kratten tot gigantische hangende zagen. Maar wat je misschien nog vreemder vindt, zijn de helikopters die rondvliegen met gigantische platte antennes. Als je er een in het veld ziet, is het niet bepaald intuïtief om erachter te komen wat ze aan het doen zijn, maar deze helikopters zijn belast met belangrijk geologisch werk!
In de populaire verbeelding is het magnetische veld van de aarde handig om het noorden te vinden met een kompas. Maar in het dagelijks leven komt dat nauwelijks aan bod en verder denken we niet veel na over het magnetische veld. In werkelijkheid is het magnetisch veld van de aarde echter variabel over het hele oppervlak van onze planeet. Door het te meten, kunnen we veel inzicht krijgen in wat er onder onze voeten ligt.
Magnetisch onderzoek is een belangrijk hulpmiddel in de geologie en archeologie. In dat laatste opzicht werden ze misschien wel het best gepopulariseerd door het tv-programma Time Team. De serie maakte vaak gebruik van geomagnetische onderzoeken om artefacten of structuren onder de grond te ontdekken. De typische techniek die in het programma werd gebruikt was dat iemand met een magnetometer over een locatie liep en de magnetische veldsterkte registreerde. Door de magnetometer in een rasterpatroon over een locatie te laten lopen, was het mogelijk om een lokale kaart van het magnetische veld op te bouwen die anomalieën onder de grond kon onthullen.
Je jeest er meer over bij onze vrienden van Hackaday.
Met dank aan Tom, PC5D.
10. Online fotoboek VERON Pinksterkamp Vierhouten
Het VERON Pinkster Kamp 2024 in Vierhouten ligt alweer achter ons. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. En dan heel letterlijk want Roel PD0OYF heeft een prachtig fotoalbum samengesteld.
Alles komt aan bod; het VPK programma, een rondje heemtuin, de samenwerking, PA6VKP, de VERON ontmoetingsdag en veel meer.
Dus pak er een lekker groot beeldscherm bij en open dit online fotoboek. Even lekker nagenieten van een zeer geslaagd Pinksterweekend in Vierhouten.
Met dank aan Roel, PD0OYF.
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.