Nieuwe contest: Portable Operations Challenge

Logo Portable Operation Challenge (POC)Er komt een nieuwe contest die de kans om te winnen voor portable Little Pistols gelijk maakt aan die van de Big Guns. Voluit heet die nieuwe contest de Fox Mike Hotel Portable Operations Challenge (POC). Op 3 en 4 oktober 2020 wordt de POC voor het eerst gehouden.

De basis voor de score per verbinding is de afstand tussen de stations gedeeld door het gebruikte vermogen, waardoor stations met hoge vermogens niet automatisch de hoogste scoringskansen hebben.

Puntentelling

In aanvulling op de kilometer/Watt-basisscore, komen er nog enkele multipliers, onder andere één voor portable stations. Een portable station krijgt een hogere score per verbinding dan andere stations, zelfs extra hoog als het tegenstation ook portable is.

Ook komt er een multiplier die samenhangt met de moeilijkheidsgraad van de gebruikte transmissiemode. Zo ‘verdien’ je met een SSB-verbinding meer punten dan bijvoorbeeld bij gebruik van een digitale mode.

De scoresystematiek werkt ongeveer zo als de handicapindex in de golfsport. Bij golfen krijgen spelers een bepaalde handicap, afhankelijk van hun vaardigheden en moeilijkheidsgraad van de baan waarop ze spelen. Ook dat gebeurt om de spelers zoveel mogelijk een gelijke kans op de overwinning te geven.

De initiatiefnemer

De POC is het geesteskind van Frank Howell, K4FMH (Fox Mike Hotel). Hij vertelt dat hij twee dingen vaak hoort van portable operators die aan een ‘conventionele’ contest meedoen. Ten eerste dat ze er veel plezier aan beleven. En ten tweede dat het jammer is dat alleen de Big Guns een realistische kans op de overwinning maken. Dat is nu eenmaal een gevolg van de manier waarop de overgrote meerderheid van de contesten in elkaar zit. Deze huidige realiteit zette Franks contestteam aan het denken: is er een manier om het speelveld gelijk te trekken?

Frank denkt dat de POC-stuurgroep, bestaande uit zowel ervaren DX-contesters als ook de beste portable operators ter wereld, iets heeft bedacht dat het proberen waard is. Volgens Frank zal de nieuwe scoresystematiek ervoor zorgen dat de contest meer gaat over ‘radiosport’ dan over ‘radio-apparatuur’. Maar, we zullen pas echt weten of het werkt als veel van de Big Guns meedoen aan de POC. Over enige tijd zullen we het weten: de eerste Portable Operations Challenge is op 3 en 4 oktober 2020.

Meer informatie

Het contestreglement en andere informatie vind je op de POC-website: Portable Operations Challenge 

Bron: Southgate