Kort radioamateurnieuws – week 19 2020

Logo kort radioamateurnieuwsIn de rubriek kort radioamateurnieuws lees je enkele berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een volledig nieuwsartikel.

Deze week in kort radioamateurnieuws:

  • RSGB: Regels IOTA-contest aangepast i.v.m. coronacrisis
  • Galileo: 23cm-band geen officiële amateurband meer in Finland
  • Dayton Contest University dit jaar gratis online

RSGB: regels IOTA-contest aangepast i.v.m. coronacrisis

RSGBJaarlijks organiseert de RSGB de IOTA-contest (Islands on the Air Contest). Traditioneel wordt deze contest in het laatste volledige weekend van juli gehouden. Dit jaar is dat op 25 en 26 juli.

Echter, in verband met de coronacrisis zijn er wat aanpassingen in het contest-reglement. In lijn met de ‘Stay at Home’-richtlijnen is de contest dit jaar uitsluitend voor individuele operators die vanuit hun vaste shack werken. Ook reikt de RSGB dit jaar geen trofeeën uit. Natuurlijk zullen er wel downloadbare certificaten beschikbaar zijn voor winnaars.

Een andere wijziging van de regels voor 2020 is dat het uitwisselen van een signaalrapport in elke QSO verplicht is. Dat was vorig jaar nog anders: toen was een signaalrapport nog optioneel.

Volledig contest-reglement: RSGB IOTA Contest

Galileo: 23cm-band geen officiële amateurband meer in Finland

Finse vlagVanaf 24 april 2020 zijn er nieuwe frequentietoewijzingen voor Finse zendamateurs van kracht. Vanaf die datum is het frequentiebereik 1240-1300 MHz niet langer (op secundaire basis) toegewezen aan amateurs. Zendamateurs mogen deze band dan nog uitsluitend gebruiken met een speciale toestemming. Zolang het Galileo-navigatiesysteem nog niet volledig in gebruik is, wordt per geval beoordeeld of een tijdelijk toestemming wordt verleend.

Bron: Radio frequency regulations Finland

Dayton Contest University dit jaar gratis online

Zoals zoveel live-evenementen is ook de Dayton Contest University dit jaar vanwege de coronacrisis afgelast. Maar dat biedt ook nieuwe mogelijkheden. Het evenement vindt nu namelijk online plaats, via Zoom op 14 mei vanaf 12:45 UTC. De organisatie biedt deze unieke mogelijkheid bovendien gratis aan. Voor het lezingenprogramma en eventuele registratie verwijzen wij naar de website: Contest University Online 2020.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ