Kort radioamateurnieuws – week 37, 2020
Lees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- RAC-conferentie op 20 september gratis toegankelijk
- Meerdere banden tegelijk in SDR Console
- Instructie over Raspberry Pi voor amateurradio
Kort radioamateurnieuws
1. RAC-conferentie op 20 september gratis toegankelijk
De jaarlijkse conferentie van de Canadese radioamateurvereniging RAC is dit jaar een online-evenement. De conferentie is voor iedereen gratis toegankelijk, maar aanmelding is wel vereist. Het programma begint op 20 september om 16:00 UTC en duurt tot 19:50 UTC.
De conferentie start met een discussie tussen de voorzitters van de radioamateurverenigingen IARU, RAC, ARRL en RSGB over onder andere amateurradio tijdens de coronacrisis. Na deze discussie volgen vanaf 17:00 UTC diverse interessante presentaties, onder andere over amateursatellieten, DXpedities naar St. paul Island en Labrador, en high altitude ballooning.
Meer informatie over het programma en aanmelding: RAC Canada 2020 Conference and AGM: Register Now!
2. Meerdere banden tegelijk in SDR Console
Simon G4ELI, ontwikkelaar van onder andere SDR Console, laat weten dat hij werkt aan een lang gewenste uitbreiding voor zijn SDR-software. Er komt namelijk een mogelijkheid om voor meerdere frequentiebanden tegelijk het spectrum/waterval-scherm te tonen. Om die nieuwe voorziening te gebruiken, is wel geschikte SDR-hardware nodig. Zeer geschikt zijn de RX-666 en de RX-888, twee SDR-ontvangers die gebaseerd zijn op het opensourceproject BBRF103 van Oscar Steila (IK1XPV). Beide ontvangers hebben een maximale bandbreedte van 32 MHz, waardoor ze in een keer het spectrum van alle HF-banden kunnen ontvangen. De SDR Console-uitbreiding is echter met veel meer SDR-ontvangers te gebruiken, waaronder diverse modellen van SDRplay.
3. Instructie over Raspberry Pi voor amateurradio
De Raspberry Pi wordt steeds interessanter voor de radioamateur, ook omdat de rekenkracht bij nieuwe versies van de Pi steeds verder toeneemt. Er bestaat inmiddels een groot aantal toepassingen voor radioamateurs. Zo zijn er toepassingen voor het ontvangen van bijvoorbeeld digitale modes (WSJT-X), APRS en SSTV.
Toch is voor sommigen de stap om te beginnen met de Pi vrij groot. In navolging van diverse anderen, biedt Anthony F4GOH daarom een Engelstalige instructie aan over hoe je stapsgewijs een Raspberry Pi geschikt maakt voor amateurradio-gebruik. De complete instructie bestaat uit zeven hoofdstukken, die elk apart te downloaden zijn vanaf Anthony’s blog: Raspberry Pi for HAM Radio