Kort radioamateurnieuws – week 38, 2022
Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:
- 1 en 2 oktober: VERON/IARU-SSB/CW/FM-contest op 432 MHz en hoger,
- 9 oktober: eerste RF-webinar van het nieuwe seizoen,
- Video: SDR++ op een Android-tablet
Kort radioamateurnieuws
1. 1 en 2 oktober: VERON/IARU-SSB/CW/FM-contest op 423 MHz en hoger
Volgend weekend is de VERON/IARU-contest op 432 MHz en hoger. Deze contest telt mee voor de VERON-competitie. De wedstrijd start op zaterdag 1 oktober om 14:00 UTC en eindigt precies 24 uur later, op zondag 2 oktober om 14:00 UTC.
Doel is om zo veel mogelijk verbindingen te maken en daarbij een zo groot mogelijke totale afstand te overbruggen. Dat kan dan op alle banden boven de 70 cm.
Het behaalde aantal punten per verbinding is gelijk aan de afstand in kilometers tussen de uitgewisselde QTH-locators. Per band is de eindscore de som van het behaalde aantal punten.
Bekijk het complete reglement op de ‘VHF en hoger’-website: Reglement VERON VHF/UHF/SHF-contesten.
2. 9 oktober: eerste RF-webinar van het nieuwe seizoen
RF Seminar organiseert met grote regelmaat lezingen over actuele onderwerpen voor de experimenterende radioamateur. Tijdens de zomervakantie heeft het programma stilgelegen, maar op 9 oktober starten de lezingen weer.
Het eerste online RF-webinar zal een wat ander karakter hebben dan gebruikelijk. In plaats van een lange presentatie zal het eerste RF-webinar bestaan uit een serie korte presentaties, allemaal met een duur van 5 tot 15 minuten. Als je de afgelopen tijd wat interessants hebt gebouwd of interessante ervaring hebt opgedaan, ben je harte welkom om van deze gelegenheid gebruik te maken voor een korte presentatie. Neem dan wel vóór 1 oktober a.s. contact hierover op met de programmacommissie via info(@)rfseminar.nl .
Houd de website in de gaten voor meer informatie: RF Seminar.
3. SDR++ op een Android-tablet
Twee jaar geleden introduceerde de nu 20 jarige Belgische student Alexandre Roumu een bijzonder product voor de radioamateurgemeenschap: SDR++. SDR++ is een softwareprogramma dat dient als front-end voor SDR-hardware, zoals de populaire RTL-SDR-dongle. Het programma is beschikbaar op verschillende platformen, zoals Windows, MacOS en Linux.
Sinds enige tijd is het zelfs mogelijk om de software op een Android-tablet te draaien, met dezelfde mogelijkheden als op de andere platformen. Het is bijvoorbeeld zelfs mogelijk om SDR++ te verbinden met een SDR++-server voor de ontvangst van radiosignalen. Bij gebruik van een server hoeft de SDR-hardware niet direct verbonden te worden met het tablet. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van de ontvangst dan wel afhankelijk van de kwaliteit van het WIFI-netwerk
In een recente YouTube-video laat Mat M0DQW zien hoe je SDR++ op een Android-tablet installeert en hoe het te gebruiken is. Bekijk de video op het TECH MINDS-kanaal: How To Install SDR++ On Android
______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.