Kort radioamateurnieuws – week 4, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Terugroepactie aromadiffuser waar een “storend” luchtje aan zit;
  2. VERON Velddag wordt in mixed mode en in één weekeinde;
  3. Van de Josti HF 65 naar moonbounce;
  4. De QSL-kaart en zijn verhaal;
  5. British Science Week 8-17 maart met als thema Tijd;
  6. GB2RS via Es’hail-2 vanaf 4 februari ook om 2100UTC;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Terugroepactie aromadiffuser waar een “storend” luchtje aan zit

Een bekende Nederlandse budget winkelketen is een terugroepactie gestart voor een aromadiffuser. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft het ding onderzocht, en daarbij bleek dat de aromadiffuser “de wettelijke eisen voor elektromagnetische golven in ernstige mate overschrijdt“.

Deze verstoring kan zo’n 30 meter ver reiken en treed op van 30 tot 200 MHz. Dus het teruggeroepen apparaat kan zo de communicatieapparatuur van hulpdiensten, zoals ambulance of brandweer, verstoren. Maar ook radio op FM en DAB+ kan hier hinder van ondervinden, alsmede de communicatienetwerken van schepen en vliegtuigen. Nu maar hopen dat alle kopers lucht krijgen van deze terugroepactie.

 

2. VERON Velddag wordt in mixed mode en in één weekeinde (1&2 juni)

Met ingang van 2024 starten wij met de eerste aanpassingen om de velddag meer gelijk te maken aan de velddag van de IARU Regio 2. Daarom verlaten wij het oude concept om in twee afzonderlijke weekeinden een velddag te organiseren.

In plaats van afzonderlijke CW en SSB weekeinden, vindt de VERON velddag nu jaarlijks in één weekeinde plaats en in de nieuwe opzet wordt onze velddag een mixed mode contest.

De vernieuwde velddag zal jaarlijks plaatsvinden in het officiële weekeinde van IARU Regio 1. Dit is het eerste volle weekeinde van juni. In 2024 is dat het weekeinde van 1 en 2 juni. Dus hou deze dagen alvast vrij in je agenda. Meer informatie over dit vernieuwde VERON evenement zal volgen via deze website en onze sociale media kanalen.

 

3. Van de Josti HF 65 naar moonbounce

De Telex Muurkrant van januari 2024 is uit met een leuk en leerzaam verhaal over de weg van piratenavontuur tot zendamateur. Ze schrijven:…

Dit jaar bestaat de zender radio Centraal 50 jaar. Tegenwoordig opereert men online. Slechts af en toe staat er een FM zender aan. De zender heet nu Hitradio Centraal en heeft diverse periodes meegemaakt. Eigenlijk werd er al langer uitgezonden onder die naam. Vanaf 1970 werd er al geklooid op FM in Den Haag, met kleine zenders en onregelmatig. Toen kwam het bouwpakkettenmerk Josti met een FM zendertje, de HF 65. Met als gevolg dat velen de weg naar de FM vonden. Met open dipooltjes probeerde men wat bereik te creëren. Dankzij de ervaring van oudere piraten leerde men smoorspoeltjes, doorvoer C’s, afschermingen en nog meer te gebruiken. Het werd stabieler en mooier. De groep splitste zich, Een aantal mensen gingen verbindingen maken, de rest ging muziek uitzenden.

Lees het hele verhaal via deze link.

 

4. De QSL-kaart en zijn verhaal

In een maandelijkse rubriek van de VERON Hoekse Waard nieuwsbrief selecteert Evert PA3FXY, de sub QSL-manager van R36, een QSL kaart uit zijn verzameling van ruim 40 jaar. En hij geeft daarbij een klein verhaaltje over het desbetreffende station, het land of het ontwerp van de kaart.

Dit keer eens een zonnige QSL kaart van Rod PY4ZE. Waarom is deze kaart bijzonder? Op zich is de verbinding wel leuk iets van 9600 km gemaakt vanaf het Fort Buitensluis met die fantastische High-Gain beam. Maar dit is natuurlijk ook een fraaie kleuren QSL kaart. Rod is een natuur liefhebber en heeft dus “SAFE THE NATURE” op zijn QSL kaart staan. Wat ook wel heel bijzonder is, is dat zijn QTH Jacuntinga 900 meter boven zeeniveau ligt. Dan zijn wij trots op een mast van 20 meter hoog…

Lees Evert’s verhaal verder via deze link.

 

5. British Science Week van 8 tot 17 maart met als thema Tijd

RSGB News schrijft dat dit jaar de British Science Week van 8 tot 17 maart loopt met als thema Tijd. Dit evenement is een goede gelegenheid om het bewustzijn van radioamateurs in je omgeving te vergroten.

De RSGB heeft een aantal leuke ideeën voor activiteiten die je kunt uitproberen op je plaatselijke school, scoutinggroep of plaatselijke jeugdclub. Deze zijn ook in ons land bruikbaar. Ga naar deze webpagina en klik op de titels van de activiteiten om alles te vinden wat je moet weten om die activiteit te kunnen uitvoeren.

 

6. GB2RS via Es’hail-2 vanaf 4 februari ook om 2100UTC

In mei 2021 begon GB2RS uit te zenden via de Es’hail-2 amateursatelliet. Elke zondag om 0800UTC kun je het laatste RSGB-nieuws horen op de speciale smalband QO-100 transponderfrequentie van 10489.855 MHz.

Dit is zo populair gebleken dat de RSGB, met vriendelijke toestemming van AMSAT-DL, vanaf 4 februari 2024 een tweede lezing gaat introduceren om 2100UTC. Dit is geschikt voor het internationale publiek in de westelijke lob van de footprint. Dus stem ook eens af op 10489.855 MHz.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.