100ste radio amateur satelliet met OSCAR status

OSCAR status voor de 100ste radio amateur satellietAMSAT heeft nu de OSCAR-status toegekend aan de 100ste radio amateur satelliet. De nieuwste Es’hail-2/P4A draagt nu de naam OSCAR 100 (QO-100). En is gelanceerd met een Falcon 9 raket in november 2018 vanaf Cape Canaveral, Florida.

Es’hail-2/P4A is ontwikkeld door QARS (Qatar Amateur Radio Society) en Es’hailSat (de Qatar Satellite Company) onder leiding van AMSAT-DL. Eveneens is de Es’hail-2/P4A de eerste geostationaire amateurradio-payload. Intussen bevindt de satelliet zich nu op zijn definitieve positie op 25,9° oosterlengte.

Op 23 december zijn de smal- en breedband transponders getest. Daardoor wordt de verwachting dat de transponders in februari operationeel zijn.

QO-100

Op verzoek van AMSAT-DL, QARS en Es’hailSat en toegekent door AMSAT draagt Es’hail-2/P4A nu de naam Qatar-OSCAR 100 (QO-100). Volgens Drew Glasbrenner KO4MA is daarmee de 100ste radio amateur satelliet een stap vooruit voor toekomstige radio amateur satellieten in een geostationaire baan.

WebSDR

Met Es’hail-2 WebSDR kun je zowel de smal- als breedband transponders online ontvangen.

Es’hail-2 amateur radio transponder informatie:
https://amsat-dl.org/eshail-2-amsat-phase-4-a
https://amsat-uk.org/satellites/geo/eshail-2/