Agentschap Telecom verscherpt toezicht op draadloze apparatuur

Agentschap Telecom verscherpt toezicht op draadloze apparatuurHet AT (Agentschap Telecom) verscherpt het toezicht op ‘slimme’ draadloze apparatuur. We raken steeds meer afhankelijk hiervan. Denk aan zonnepanelen, thermostaten en medische toepassingen. De apparatuur moet betrouwbaar werken. Nu komt het nog voor dat de slimme apparatuur niet goed werkt. Dit levert problemen op. Ook moet de apparatuur veilig zijn, dus niet teveel straling produceren.

Altijd betrouwbaar en beschikbaar

In het nieuwe Jaarplan toezicht 2019 van het AT staat dat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de IT- en communicatienetwerken een speerpunt is. Dus moeten deze toepassingen betrouwbaar en ongestoord werken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mobiele telefoons en weeginstallaties met draadloze aflezing.

Het AT kijkt ook naar nieuwe draadloze toepassingen zoals 5G. Dit is de introductie van een hele nieuwe standaard op het gebied van draadloze communicatie. Telefonie en internet zijn daar slechts twee van.  Het toezicht op telefonie en aanverwante diensten of op een netwerk voor de communicatie tussen zelfrijdende auto’s of besturing van drones levert de nodige toezichtvraagstukken op. Het iets later ontvangen van een email is bijvoorbeeld minder erg dan dat zelfrijdende auto’s niet met elkaar kunnen communiceren.

Verregaande automatisering5G

Door de verregaande automatisering van de samenleving worden we afhankelijker van goed werkende communicatienetwerken. Toezicht op het ongestoorde gebruik, en misbruik door bijvoorbeeld hackers, is dus erg belangrijk.

Het AT gaat ook kijken naar de vergunningvrije draadloze toepassingen zoals bijvoorbeeld LORA. De gebruikers hebben vaak niet een goed idee van de kwetsbaarheid bij uitval van deze systemen. Ook hebben de gebruikers vaak geen idee wat er gedaan moet worden als een systeem niet goed werkt of uitvalt.

Door het opstellen van speerpunten en nieuwe meetprotocollen hoopt het AT in 2019 een goede en ongestoorde werking van mobiele netwerken te garanderen.

Meer informatie:

Website Agentschap Telecom: www.agentschaptelecom.nl

Het Jaarplan toezicht 2019 van het AT: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/jaarplannen/2019/02/04/jaarplan-toezicht-2019-agentschap-telecom