ARISS multipoint telebridge met Spaanse school

ARISS multipoint telebridge contact met Spaanse schoolARISS plant een multipoint telebridge contact met een Spaanse school. Het betreft een educatief schoolcontact van ARISS met Chris Cassidy KF5KDR. Zij spreekt namelijk met studenten van I.E.S. “Pedro de Valdivia” Villanueva de la Serena in Spanje. De studenten zullen vanuit hun thuis telefonisch met het ISS spreken. ON4ISS in België beheert de verbinding met het ISS. Het contact staat gepland op dinsdag 16 juni 2020 om ongeveer 12:25 UTC. Downlink-signalen zullen hoorbaar zijn in West-Europa op 145.800 MHz smalband FM.

Multipoint telebridge contact via amateurradio

Het multipoint telebridge contact via amateurradio is een nieuw concept van de ARISS. Omdat in dit coronatijdperk leerlingen thuis moeten leren is in april dit idee ontwikkeld. Een zendamateur-grondstation maakt de verbinding met het ISS. Vervolgens linkt dit grondstation de verbinding door naar de individuele studenten en hun leraren. Onder leiding van de leraar kunnen de studenten vervolgens vragen stellen aan de astronauten. Dit concept is nu al enkele malen succesvol getest.

De Spaanse school

Het Instituto de Enseñanza Secundaria “Pedro de Valdivia” vindt dat de vorming van zijn studenten een integraal karakter moet hebben. Het legt dan ook speciale nadruk op het onderwijzen van talen. Daardoor krijgen studenten toegang  tot andere geschriften, culturen en realiteiten waarvoor ze hun geest kunnen openstellen. En tegelijkertijd hecht de school veel belang aan wetenschap en technologie. Dat geeft de leerlingen ten slotte instrumenten om te integreren in een snel evoluerende en veranderende wereld.

IESPV-Space-project

In de afgelopen vier jaar hebben we het IESPV-Space-project ontwikkeld voor communicatie met het International Space Station (ISS). Dat gebeurde met name met studenten wier interesses verder gaan dan wat in het curriculum is opgenomen. Met hen hebben we het ISS bestudeerd. Ook hebben we deelgenomen aan NASA’s EarthKam-fotografieprogramma van het ISS. Er werd tevens communicatieapparatuur gebouwd waarmee we op verschillende manieren contact hebben opgenomen met het ISS (ontvangst van ARISS-contacten, SSTV-afbeeldingen, APRS-gegevens). En nu zullen we door middel van het ARISS-programma spreken met een astronaut aan boord van het ISS.

Vragen van studenten aan astronauten in het ISS

Voornamen en vragen van de studenten:

1. Paula: Vanwege Covid-19 moeten we thuis blijven. Heeft u een advies voor ons?
2. Jesús: Denk je dat de Astrobee-robot ook het begin is van een nieuwe generatie robots die zouden werken in het ISS?
3. Iván: Beïnvloedt gewichtloosheid je denken?
4. Antonio: Hoe blijf je fit als je gewichtloos bent?
5. David: Wat doe je om jezelf te vermaken in het ISS?

6. Paola: Heb je na het leven in de ruimte een nieuw perspectief gekregen op het leven en onze dagelijkse problemen?
7. Carlos: Voelde je je ziek terwijl je in de raket zat?
8. José Manuel: Wat inspireerde je het meest om astronaut te worden?
9. Elisa: Wat is de basis van je dieet?
10. Carlos: Wat zou er gebeuren als je in de ruimte huilde? Hoe zouden tranen reageren?
11. Luis: Is je ruimtepak comfortabel?

ARISS

Amateurradio op het International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradio-verenigingen en de ruimteagentschappen die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn sponsors de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT), de American Radio Relay League (ARRL), maar ook de ISS National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Het primaire doel van ARISS is de bevordering van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde door middel van amateurradio.  Daartoe organiseert ARISS contacten tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Immers, voor en tijdens deze radiocontacten leren studenten, opvoeders en ouders over ruimte, ruimtetechnologieën en amateurradio.

Voor meer informatie, zie www.ariss.org.

bron: Gaston Bertels ON4WF

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ