Defecte HamTV-zender van het ARISS is terug op aarde

Defecte HamTV-zender van het ARISS is terug op aardeDe defecte HamTV-zender van het internationale ruimtestation ARISS nu is terug op aarde voor reparatie of vervanging. Het zal waarschijnlijk niet eerder zijn dan in 2020 dat Amateur Radio TV (DATV) operationeel is in het ruimtestation. Reparatie van de unit aan boord was niet mogelijk.

De DATV uitzendingen aka “Ham Video” zijn sinds vorig jaar april niet meer gezien door de ARISS grondstations. Ook een test met een tweede L/S band patch antenne op de ISS Columbus module is mislukt. De DATV uitzendingen sinds februari 2016 hebben een visuele dimensie toegevoegd aan ARISS school- en hamsradio-evenementen.

HamTV

Eind vorig jaar heeft de ISS-bemanning de HamTV-eenheid ingepakt en overgebracht naar het SpaceX-16 Dragon vracht ruimteschip. Op 13 januari is de Dragon losgemaakt van het ISS. Toen de Dragon met succes in de Stille Oceaan neerstortte was de HamTV-eenheid terug op aarde. Het was de eerste keer dat een Dragon ’s nachts is geland.

ARISS

Op de ARISS-bijeenkomst van januari vertelde Kenneth Ransom N5VHO dat de HamTV-zender wordt verzonden naar het Johnson Space Center van NASA. De verzending naar Kayser-Italia van de unit ligt in handen van ARISS. Het onderzoek naar het defect gaat onder leiding van ARISS, AMSAT-Italia en Kayser-Italia. Ook beslist ARISS afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek de beste manier om verder te gaan.

Eveneens is ARISS dankbaar voor het organiseren van de terugkeer van de eenheid.  NASA, CASIS en het team dat samenwerkt met NASA Ham Payload Integration Manager Mitch Polt hebben dit mogelijk gemaakt. Ook is de verwachting dat de tests in Europa niet voor het najaar zijn afgerond.

Reparatie of nieuw

Na een mogelijke reparatie van de HamTV-zender volgt een wachttijd. Overeenkomstig protocollen in de ruimtevaart is documentatie 50 dagen vóór een vergadering voor veiligheids-certificering vereist. En twee maanden voor de lancering mogelijk binnen een jaar vanaf heden moet dit zijn goedgekeurd. Ook worden er voorbereidingen getroffen voor een nieuwe- en verbeterde HamTV-zender bij het niet repareren van de defecte zender.