SSTV-beelden vanaf ISS van 28 december tot 1 januari 2020

ARISS organiseert SSTV-uitzending Al een aantal keren dit jaar zond het Internationaal Ruimtestation ISS  SSTV-beelden uit. ARISS meldt dat dat in de laatste dagen van dit jaar opnieuw gebeurt. De uitzendingen beginnen dan op 28 december 11:00 UTC en gaan door tot 1 januari 2020 18:20 UTC. Deze laatste ISS-beelden van het jaar staan in het teken van de herdenking aan de kosmonauten Alexei Leonov, Valery Bykovsky en Sigmund Jähn.

SSTV-beelden vanaf ISS ontvangen

De slow scan-beelden worden op 145,80 MHz uitgezonden en maken gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon en het gratis programma MMSSTV zijn al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen en te decoderen.

Om de beelden te ontvangen verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens MMSSTV om het signaal te decoderen. Er bestaan overigens ook smartphone-apps om SSTV-beelden te decoderen. Je houdt dan eenvoudig de luidspreker van je 2m-ontvanger, bijvoorbeeld een kleine portofoon, in de buurt van je smartphone of tablet, waarna de app de beelden decodeert. Kijk voor een geschikte app in de appstore van je telefoon.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het Internationaal Ruimtestation vind je op de volgende webpagina: ARISS Frequently Asked Questions. Erg nuttig is ook de volgende Youtube-video: How to track ISS with Heavens-Above.com. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt vaststellen of het ISS binnen bereik is voor jouw locatie. Je kunt daartoe ook direct de volgende website bezoeken: Heavens Above.

Deelnemende radio- en luisteramateurs worden uitgenodigd om ontvangen beelden te uploaden via de volgende pagina: ARISS SSTV Image Submission.

Certificaat

ARISS geeft ook een certificaat uit ter gelegenheid van deze SSTV-uitzendingen. Om in aanmerking te komen voor zo’n certificaat, moet je tenminste één beeld ontvangen en üploaden. De kwaliteit van het ontvangen beeld is daarbij niet van belang. Wel moet het beeld duidelijk genoeg zijn om het te kunnen identificeren. Zelfs een onvolledig ontvangen beeld is al goed genoeg.

Een certificaat moet je voor 3 januari 2020 23:59 UTC aanvragen en ontvang je daarna in digitale vorm (PNG) per e-mail. Meer informatie over het verkrijgen van het certificaat vind je op de volgende webpagina: ARISS SSTV Awards.

Voorbehoud

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daardoor kan het voorkomen dat de uitzendingen later plaatsvinden.

 

Bron: Southgate