ISS cross band repeater geactiveerd

ISS cross band repeater geactiveerdDe ISS 437.800 MHz cross-band-repeater is geactiveerd, zo meldt ARISS. De installatie van het eerste element van de nieuwste generatie radiosystemen is klaar en operationeel. Sinds 2 september is de FM-repeater van 2 m naar 70 cm ook al actief. De uplink is 145.990 MHz, de downlink 437.800 MHz. Daarvoor is een CTCSS-toon van 67 Hz nodig. Dit is het eerste onderdeel van het InterOperable Radio System (IORS), geïnstalleerd in de Columbus-module. Genoemd systeem vervangt het huidige Ericsson radiosysteem en packet-module. Dat was namelijk oorsponkelijk gecertificeerd in 2000 voor ruimtevluchten.

Met SpaceX de ruimte in

Het IORS is op 20 maart van dit jaar gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center aan boord van een SpaceX-bevoorradingsschip. Het bestaat uit een voor ruimtevaart aangepaste JVC Kenwood D710GA transceiver. Daarnaast een door ARISS ontwikkelde voeding met meerdere spanningen en de bijbehorende bekabeling. Ontwerp, ontwikkeling, fabricage en testen duurde 5 jaar. Een ongelooflijke prestatie, volbracht door het ARISS hardware vrijwilligersteam.

Nieuwe mogelijkheden

Het IORS zal dan ook interessante nieuwe mogelijkheden bieden voor zendamateurs. Maar ook voor studenten en het grote publiek. Onder de mogelijkheden zijn hoger vermogen radio, repeater voor spraak, digitale packet radio (APRS) en SSTV met het Kenwood H1 slow-scan tv-systeem. Nu de ISS 437.800 MHz cross-band-repeater is geactiveerd is deze al beschikbaar voor radioamateurs. ARISS zal speciale operaties blijven aankondigen. Een youtube-video over de repeater is er ook al.

Tweede module in certificatie-proces

Een tweede IORS zit momenteel in het certificeringsproces voor ruimtevaart. Die module wordt later gelanceerd en zal geïnstalleerd worden in de Russische servicemodule. Dit tweede systeem maakt gelijktijdig werken met bijvoorbeeld APRS en spraak mogelijk. En dat biedt weer nieuwe mogelijkheden voor radioamateurs. Ook geeft het redundantie voor het systeem in de ruimte. Daardoor kan bij het uitvallen van een component de andere het overnemen.

Meer IORS in de maak

De nieuwe-generatie-apparatuur blijft in ontwikkeling. Voor de IORS worden onderdelen besteld. In totaal 10 systemen zijn in aanbouw voor uitbreiding, reserve, testen en astronaut-training. Een 23 cm repeater-uplink is in de maak. Evenals een ruimte-Raspberry Pi, genaamd ARISS-Pi. Hoewel die laatste nog in de ontwerpfase zit. Met de ARISS-Pi wordt een autonome werking mogelijk, naast betere SSTV-mogelijkheden.

ARISS 20 jaar

Dit jaar markeert voor ARISS het 20ste jaar van voortdurende radioamateur-operaties in het ISS. Deze voornamelijk op vrijwilligers draaiende organisatie verwelkomt donaties voor het hardwareprogramma en voor educatie en voor administratieve lasten.

Bronnen: ARRL, Southgate Amateur Radio News, ARISS News Release No. 20-13