ARISS vierde 20e verjaardag op 13 november 2020

De bemanning van Expedition One, vlnr: Sergei Krikalev (U5MIR), Bill Shepherd (KD5GSL), Yuri Gidzenko.

ARISS vierde op 13 november zijn 20e verjaardag. Want precies 20 jaar geleden zette de bemanning van Expedition One de Ericsson-zender voor het eerst aan. Ze maakten vervolgens verschillende QSO’s met grondstations. Daarmee testten ze het toenmalig communicatiesysteem aan boord van het ISS. Op 2 november 2000 arriveerde een crew van twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut bij het station. Dat waren namelijk commandant Bill Sheperd, Sojoez-commandant Yuri Gidzenko en boordwerktuigkundige Sergey Krikalev. Sindsdien is er geen dag voorbij gegaan dat er niet minstens één astronaut in de ruimte was. Ze werken en wonen er, de laatste jaren zelfs maanden aan een stuk. Sinds de eerste vlucht hebben 241 astronauten het ruimtestation bezocht.

Ericsson hand-held

Slechts een paar dagen nadat de bemanning arriveerde, zetten ze het eerste ISS-amateurradiosysteem op. Het werd geïnstalleerd in de Zarya-module en bestond uit een Ericsson handheld-radio met een voeding, een headset en de verbindingskabels. Na de opstelling van het station op 11 november begonnen de eerste operaties van het ARISS amateurradiosysteem op 13 november 2000. Dit was niet meer dan 11 dagen nadat de bemanning van Expedition One arriveerde.

Twee decennia continu in gebruik

ARISS vierde 20e verjaardagTwee decennia jaar continu gebruik van amateurradio aan boord van het ISS is een fenomenale prestatie. Wat nog veel opmerkelijker is, dat ARISS mogelijk werd gemaakt door de inzet van honderden vrijwilligers die zich inzetten om hun passie over te brengen op tal van  jonge mensen. Amateurradio via het internationale ruimtestation (ARISS) inspireert studenten en jongeren wereldwijd om hun interesses aan te scherpen in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Dit kan via amateur-radiocommunicatie met de crew van het ISS.

ARISS werd opgenomen in de “ISS Research and Development Conference” die dit jaar als titel “20 jaar STEM-ervaringen aan boord van het ISS” had. Dit was op dag 3 van de “ISS Research and Development Conference” op 22 oktober 2020. STEM staat internationaal voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Wetenschappen, technologie, techniek en wiskunde dus. Scholen pakken graag uit met STEM want bedrijven schreeuwen om meer technisch en wetenschappelijk geschoolde leerlingen.

Studenten

De studenten leren dank zij amateur-radiocommunicatie met de crew van het ISS over het leven aan boord van het ISS en verkennen de aarde vanuit de ruimte door middel van allerhande wetenschappelijke activiteiten. ARISS biedt kansen voor de schoolgemeenschap (studenten, leraren, gezinnen en leden van de gemeenschap) om bewustwording te kweken over de substantiële voordelen van de bemande ruimtevluchten en de verkenning van de ruimte. Alsook van de ontdekkingen die plaatsvinden tijdens deze ruimtereizen. Studenten hebben de mogelijkheid om te leren over ruimtetechnologieën en de technologieën die te maken hebben met ruimtecommunicatie. De radioamateurgemeenschap helpt zo jongeren de weg te ontdekken naar wetenschap maar ook naar amateurradio.

ARISS vierde 20e verjaardag

ARISS vierde 20e verjaardag op 13 november 2020

ARISS

Amateurradiostations en ruimteagentschappen in de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Japan en Europa sponsoren deze educatieve mogelijkheid door apparatuur en operationele ondersteuning aan te bieden voor directe communicatie tussen bemanning in het ISS en studenten over de hele wereld. Honderden radioamateurs over de hele wereld werken achter de schermen om deze educatieve ervaringen mogelijk te maken. Amateurradio is een populaire hobby en een dienst waarbij gelicentieerde deelnemers communicatieapparatuur bedienen met een diepe waardering voor radiotechniek. Een internationale werkgroep uit verschillende landen in Europa, evenals Japan, Rusland, Canada en de VS beheert ARISS.

De organisatie wordt gerund door vrijwilligers van de nationale amateurradiostations en de internationale AMSAT-organisaties (Radio Amateur Satellite Corporation) uit elk van deze landen. Omdat ARISS een internationaal karakter heeft, coördineert het team via ARISS-werkgroepbijeenkomsten, meermaals teleconferenties alsook webinars.

Bron: https://www.ariss.org/

Video over 20 jaar ARISS: https://youtu.be/r73xSHwA9Vg

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ