YOTA 2023 verslag door Suzan Vink PD3SZN

YOTA 2023 verslag door Suzan Vink PD3SZN

Aankomst dag, Suzan Vink PD3SZN

Suzan Vink PD3SZN nam in augustus namens de VERON deel aan Youngster On The Air 2023 in Hongarije. Suzan neemt ons mee met haar belevenissen en ervaringen in de elfde editie van het internationale zomerkamp voor jonge radioamateurs.

Youngster On The Air

Youngster On The Air (YOTA) is een snelgroeiende groep jonge radioamateurs uit International Amateur Radio Union (IARU) regio 1. Het is ons doel om meer jonge mensen te interesseren voor amateurradio en de radioamateurgemeenschap te laten groeien. Het doel van de YOTA-zomerkampen is om jonge zendamateurs te trainen en skills te geven, om zelf evenementen te organiseren voor nieuwe/jonge zendamateurs, en/of bij de jeugdcommissie van de vereniging te gaan. Op deze manier kunnen er meer jongeren deelnemen aan YOTA-evenementen. Wij hebben een eigen website waar heel veel informatie te vinden is over onze activiteiten. Dit is ham-yota.com.

Hoe het begon

YOTA 2023 verslag door Suzan Vink PD3SZN

Certificaat uitreiking Vlnr Philipp Springer DK6SP Suzan Vink PD3SZN Tomi Varro HA8RT

Het avontuur begon toen Philipp Springer DK6SP, de jeugdcoördinator van de IARU-regio 1, mij vroeg of Nederland ook meeging naar de YOTA 2023. Mijn eerste YOTA was in 2014 in Finland. Dit zou de 6de keer zijn dat ik zou deelnemen. Na contact met het hoofdbestuur heb ik een VERON-team aangemeld en begon de zoektocht naar teamleden.

Via verschillende manieren is geprobeerd om jeugd enthousiast te krijgen om deel te nemen. Jammer genoeg kwamen er geen aanmeldingen. Ik hoop dat dit verslag helpt om jongeren te laten zien wat een fantastisch avontuur deelname aan een internationaal radio-zomerkamp zoals YOTA kan zijn.

Volgend jaar is er weer een YOTA. Het zou mooi zijn als er een VERON-jeugdteam met meerdere jongeren zal deelnemen. Maar nu terug naar mijn belevenissen en ervaringen tijdens deze week.

Ik reisde op 4 augustus richting Budapest om daar te overnachten. De volgende dag kwam ik al vroeg aan op de locatie van de YOTA, de Széchenyi István Universiteit in Győr. De eerste activiteit van het kamp was de openingsceremonie. Deze ceremonie werd live gestreamd op YouTube. Ik ontmoette daar weer mensen die ik tijdens andere YOTA’s heb leren kennen. Ook Lisa Kieft-Leenders PA2LS was aanwezig als vertegenwoordiger van het Executive Committee van IARU-regio 1.

De ochtenden bestonden de ochtenden vaak uit lezingen, de middagen en avonden waren een variatie van lezingen, workshops, activeren van HG23YOTA en verschillende buitenactiviteiten.

Zondag

ARDF

Zondag was de eerste volledige dag van de YOTA-week. We begonnen met een lezing van Lena Molnar HA6AA over de jeugdactiviteiten in Hongarije. Daarna mocht elk land een korte presentatie geven over wat er in hun land gedaan wordt met jeugd en radioamateurisme.

Daarna gaf Gabor Pap HA8MGC een lezing over ARDF (Amateur Radio Direction Finding), ofwel vossenjagen. Hij vertelde hoe het werkt met de vossen, ontvangers en jaagtechnieken, wat we later in de middag in de praktijk konden brengen.

Na de lunch was er eerst tijd om uit drie activiteiten te kiezen: kit-building, CW-beginnerslessen of activeren van HG23YOTA. Ik koos voor kit-building, omdat ik ook graag mag solderen. Manoel Casquilho ON6RF gaf uitleg over het FM-radio bouwpakket. Er was ook een mogelijkheid om een CW kit te maken. Helaas waren er niet genoeg beschikbaar voor alle geïnteresseerden. De YOTA-organisatie stuurt deze kits nog naar alle deelnemers.

Daarna was het tijd om ARDF uit te proberen. Ik deed mee met een team, bestaande uit PA, DL en EI. Na vele discussies over waar we nu precies waren op de kaart en in welke richting de vossen waren, hebben we toch twee vossen kunnen vinden. Als bijkomend resultaat heb ik zelf nog 2 muggenbulten ontvangen.

YOTA 2023 verslag door Suzan Vink PD3SZN

Groepsfoto tijdens de interculturele avond

Na het avondeten was het tijd voor de interculturele avond. Elk land presenteert zich dan met een aantal nationale lekkernijen. Als Nederland had ik kaas, stroopwafels, drop en schuddebuikjes meegenomen. Daarnaast liep ik ook nog op mijn klompen rond. De avond was een geweldig succes en gaf inzicht in wat in andere landen en culturen lekkernijen zijn.

Na de interculturele avond was het tijd voor de eerste team leader meeting, waar de activiteiten van de volgende dag werden besproken.

Maandag

Op maandag na het ontbijt was het om 09.00 tijd voor de eerste lezing. Lena Molnar HA6AA gaf een lezing over High Speed Telegrafie (HST). Het was heel bijzonder om te zien hoe snel dat gaat, en knap hoe ze dat kunnen ontcijferen. Ze vertelde ook nog over de competities, hoe de puntentelling werkt en eerdere ervaringen.

Als afsluiter in de ochtend hadden we een presentatie van Zoli Pitman HA1AG over hoe je een goede verbinding maakt tijdens een DXpeditie of tijdens een contest. Dit gaf meer inzicht over wanneer je het beste kunt aanroepen, hoe je regels stelt als CQ-station en hoe je elkaar helpt om zo goed mogelijk een verbinding te maken.

Uitstap naar Győr

Na de lunch was het tijd om Győr te verkennen. En na een mooie wandeltocht in de regen stopten we voor ijs en hebben we nog een mooie foto kunnen maken. Na het avondeten was het programma nog niet klaar! Vermoeid, na inmiddels twee lange dagen, werd de eerste van de vier ‘Train The Trainer’ (TTT)-sessies gehouden. Hier leer je hoe je activiteiten voor jeugd in je eigen land kan organiseren.

De eerste sessie begon met een uitleg over het subregionale kamp in Spanje van Mario Lerma Martínez EA1JAY. Mario heeft geholpen met de organisatie van het kamp en vertelde wat er allemaal bij komt kijken om zo’n activiteit te organiseren en hoe makkelijk dat eigenlijk was. Daarna vertelde Leon Martin Hellmich DL3ON over zijn belevenissen als deelnemer in het Youth On The Air camp in Regio 2, Canada.

Dinsdag

Offair contest

Dinsdag begon de dag met een lezing van Sylvain Azarian F4GKR, de president van de IARU Regio 1, over de IARU. De presentatie ging in over wat de IARU doet en wat ze allemaal regelen voor de belangen van de radioamateurs. Daarna was er een presentatie over de geschiedenis van het WRTC (World Radiosport Team Championship, het wereldkampioenschap voor radioamateurs). Dit werd gevolgd door een lezing over de ervaring van een aantal WRTC-deelnemers. De morgen werd afgesloten met een lezing van Tomi Varro HA8RT over het correct bijhouden van een logboek tijdens en na een contest.

Na de lunch was het tijd om de groepsfoto te maken met alle deelnemers. Daarnaast was er ook genoeg tijd om rond te lopen en foto’s te maken met anderen. Na de foto’s hielp ik nog om een promotiefilmpje voor de YOTA te maken. Daarin laten we zien wat de hobby betekent voor jongeren.

YOTA 2023 verslag door Suzan Vink PD3SZN

Groepsfoto deelnemers YOTA 2023

Daarna gaf Csaba Nagy HA3LN van de Hongaarse radioamateurvereniging een presentatie over de onderzoeksresultaten van een internationaal onderzoek, naar de staat van het radioamateurisme. Ze hebben in het begin van het jaar een survey uitgestuurd, die beantwoord is door 3.000 mensen uit 146 verschillende landen. Het was heel bijzonder om alle statistieken te zien.

Na het avondeten hadden we nog een ARDF-vossenjacht, maar nu in het donker. Hier was het veel moeilijker om de vossen te zien. Je moest echt op je apparatuur vertrouwen om achter een boom de vos te kunnen vinden. Met een klein team van YL’s hebben we in 20 minuten alle vijf vossen gevonden. Een prima resultaat met een gezellig team!

Woensdag

Op woensdag werden we bij TTT ingedeeld in groepen en uitgedaagd om zelf een plan te ontwikkelen voor een evenement om jonge mensen te interesseren voor het radioamateurisme. Deze plannen zijn verzameld en kunnen beschikbaar worden gemaakt voor anderen om te gebruiken. Dit onderdeel van het TTT-programma werd gegeven door Josipa Vinceti 9A3GVJ.

Daarna volgde een lezing van Zoli Pitman HA1AG over de invloed van nieuwe technieken in het radioamateurisme. Hij vertelde bijvoorbeeld hoe het aantal gebruikers van SSB en RTTY verminderde na de komst van computergebaseerde digi-modes zoals FT-8.

Buitenstation HG23YOTA

Na de lunch was het tijd voor de keuzeactiviteit. Ik koos voor CW, omdat ik dit ook wilde ervaren. Deze workshop werd gegeven door Laszlo Weisz HA3NU. Hier waren verschillende programma’s beschikbaar om CW te leren en kon je met anderen een CW-QSO proberen te maken. Ik vond het een leuke activiteit, maar het is best moeilijk.

Aansluitend was de off-air contest. Er waren verschillende tafels neergezet die de verschillende amateurbanden representeerden. Iedereen kreeg een pen en papier en 15 minuten om zonder radio, maar mondeling zoveel mogelijk QSO’s te maken.

Ook werd er door anderen QRM gemaakt, zoals bijvoorbeeld met SSTV-signalen van de telefoon af te spelen, dicht bij je oor. Na de 15 minuten schreeuwen, was het erg stil, en de meesten waren schor. Zelf heb ik ongeveer dertig QSO gemaakt. Dit resulteerde in een tweede plek naast twee anderen.

Na de off-air contest was het tijd voor een quiz, met als onderwerp de lezingen van de laatste dagen en andere YOTA-specifieke vragen. Hier had ik de derde plek behaald. Na het avondeten heb ik als operator bij HG23YOTA op 20m een flinke pile-up weggewerkt.

Donderdag

Donderdag begon met een lezing van Sylvain Azarian F4GKR over Software Defined Radio (SDR). Hier ging hij erg diep in over digitale signaalverwerking en fourier transformatie. Door met analogieën te werken was het makkelijker te volgen.

Antennes HG23YOTA

Daarna vertelde Brano Panak OM2KW, van de fabrikant van eindversterkers OM Power, over het conteststation CR3DX op het eiland Madeira. Hij vertelde ook over problemen, oplossingen en mogelijkheden om het station op afstand te gebruiken.

Het station heeft vier masten met meerdere antennes in verschillende richtingen. Gecombineerd met de locatie (een bijna ruisvrij eiland) levert dit extreem goede resultaten tijdens contests. Daarna werden we meegenomen naar het clubstation van de universiteit. Dit was erg mooi om te bekijken. Dit station was gelegen op de bovenste verdieping van de universiteit en had een fantastisch uitzicht.

HG23YOTA

Na de lunch was het tijd voor een presentatie van Martin Huml OL5Y/ OK1FUA over het bedrijf Mastrant Antenna Guying. Hij liet zien hoe verschillende producten werken voor het vastmaken van antennes en masten.

In de laatste TTT-sessie werd de YOTA geëvalueerd en ideeën besproken over activiteiten die in elk land georganiseerd kunnen worden. Na het avondeten heb ik bij HG23YOTA geholpen met het loggen van QSOs.

Vrijdag

Uitstap naar Budapest

Op vrijdag vertrokken we om 08.00 voor de excursie naar Budapest. Het was ongeveer twee uur rijden naar de hoofdstad. Wij hebben een toeristische toer gehad langs kastelen, kerken, het parlementsgebouw en een grote markthal. Het was erg warm deze dag en na een metroritje waren we weer terug bij de bussen om terug te gaan naar Győr. De excursie naar Budapest was erg indrukwekkend.

Weer aangekomen in Győr was het tijd voor de sluitingsceremonie, waar iedereen onder luid applaus het deelnemerscertificaat ontving. De avond sloten we af met muziek en het tekenen van de sponsoren-banners.

Zaterdag

Zaterdag was de dag van vertrek. Na een terugreis van 14 uur, kijk ik terug op een geweldige week, met veel nieuwe vriendschappen en ideeën over activiteiten voor de jongeren in Nederland. Benieuwd naar meer? Alle foto’s van het evenement zijn te vinden op ham-yota.com en een kort filmpje van elke dag is te vinden op het YouTube kanaal van HAMYOTA.

Doe ook mee!

Wil jij ook zo’n internationaal avontuur meemaken? Stuur alvast een mailtje naar pd3szn@gmail.com met je contactgegevens.

PA team Suzan Vink PD3SZN

PA team Suzan Vink PD3SZN