Dag 2 in Virrat Finland: 16 juli

Dag 2 in Virrat: 16 juli

Dag 2 in Virrat Finland: 16 juliDag 2, of eigenlijk de eerste echte volledige dag. Vandaag begonnen we de dag met een korte presentatie van Tommy ON2TD en Lisa PA2LS over YOTA December month. Afgelopen december hebben er 14 landen, met in totaal 17 callsigns met YOTA in the suffix, hier aan meegedaan. Doel was om jonge zendamateurs achter de zender te krijgen en net zoals jeugd activiteit op de band. Dit is aardig gelukt, met meer dan 24.000 QSO’s! en 200 award aanvragen, kunnen we stellen dat dit een succes was. Dit jaar zal er een vervolg komen.

Johan SA5BJM, de Zweedse jeugdcoordinator van SSA, en Mattias SA0SZT, de vice-jeugdcoordinator van SSA , gaven samen een presentatie over het Europees jeugdcontestteam SH3Y in 2013 en SK3W in 2014 welke mee deed aan de CQ WPX SSB contest. Het idee hiervan is ontstaan tijdens YOTA 2012. Wat naar voren kwam is dat het belangrijk is om “fun” te hebben.

Dag 2 in Virrat Finland: 16 juliVervolgens was er een zeer interessante lezing over VOACAP. Hiermee kan je de HF propagatie voorspellen en zien tussen welke landen de propagatie het beste is, gekeken naar tijd, band en antenne’s/vermogen etc.

Verder stond een groot deel van de dag in het teken van het verbeteren van de 8 key competences. Denk hierbij aan het verbeteren van talen, maar ook digitale vaardigheden. Dit is vastgesteld door het Erasmus+ programma van de Europese Commissie (de hoofdsponsor). Dit doen we door het houden van discussies en spellen.