YOTA-2017 UK, behalen Foundation license en Ofcom

yota-2017

Tijdens YOTA-2017 krijgen alle deelnemers de mogelijkheid om deel te nemen aan het Foundation license. Gedurende de week worden voorbereidingen gedaan en examens afgenomen. De ‘off-air contest’ van woensdagavond visualiseert hoe een contest in zijn werk gaat en donderdag zijn we gaan vossenjagen in Agentschap Telecom stijl.

Iedere deelnemer krijgt de kans om het Foundation license te behalen.

In de UK zijn er drie amateur licenties: Foundation, Imtermediate en de Full license. Iedere deelnemer krijgt de kans om deel te nemen aan het Foundation examen. Naast het schriftelijk examen moet er ook een aantal praktijk opdrachten worden uitgevoerd om de Foundation license te behalen. Dit bestaat onder andere uit het maken van een QSO op VHF, het opnemen en seinen van een simpele tekst in CW en het aansluiten van een tranceiver op een power supply en antenne. Woensdagochtend hadden we de voorbereiding van het examen en is de morseproef afgenomen. Het QSO op VHF hadden we in de dagen ervoor al gemaakt

GB17YOTA bemand door het Nederlandse team.

’S middag hadden weer de mogelijkheid om verbindingen te maken met het special event call sign GB17YOTA. Er werden door PD2BRT, Bart en PD3SZN Suzan verbindingen gemaakt op 15m CW, 20m en 40m SSB, 30m digital en 2m FM Simplex.

Met een ‘off-line contest’ zie je het geheel van een contest.

Het avondprogramma bestond uit de off air contest, een echte YOTA-klassieker waarin we mee doen aan een contest zonder transceiver. Je ziet op deze manier het geheel van een contest. Het werkt als volgt; er staan drie bankjes gelabeld 20M, 40M en 80M. Er is dus beperkte ruimte op de band en na elk QSO moet er gewisseld worden. De personen die niet mee doen als deelnemer van de contest of halverwege er mee stoppen kunnen voor veel QRM op en tussen de banden zorgen, denk dan voornamelijk aan RTTY, piraten en veel background noise.

Vossejagen Agentschap Telecom stijl

Voor donderdag konden we zelf kiezen wat we gingen doen. We hadden keuze uit: kit building, activatie van GB17YOTA, een bezoek aan Ofcom of shoppen in Londen. De meeste van ons team kozen voor een bezoek aan Ofcom. Ofcom is de Engelse Agentschap Telecom en reguleren dus het frequentiespectrum zowel voor amateurs als commerciële gebruikers. Ze hebben ons een geweldige rondleiding en uitleg gegeven over hun werkzaamheden. Ook mochten we een illegale DECT telefoon uit Amerika en niet goed functioneerde Britse DECT telefoon opsporen met behulp van de apparatuur die een field engineer gebruikt om interferentie op te sporen. Vossejagen maar dan Agentschap Telecom stijl.