Rondje JOTA 2017 door Jeugd- en jongerencommissie.

JOTA-JOTI van scouting nederlandJOTA-JOTI 20-22 oktober 2017, een verslag van de Jeugd Commissie

Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI staat voor Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet. In 2017 vond dit evenement plaats van 20 tot en met 22 oktober.

 

Op 21 oktober bezocht ik 4 scoutingclubs die deelnamen aan JOTA-JOTI

Johan van den Kornput groep

Ik begin in Steenwijk bij de Johan van den Kornput groep. Hier is PA3AKK/J actief. Na een vriendelijke ontvangst wordt mij een mooie accommodatie, waar de activiteiten plaatsvinden, getoond. Er zijn diverse klim parcoursen opgesteld en ook de JOTI wordt niet ongemoeid gelaten. Als mast heeft men een hoogwerker met daarin een rondstraler voor VHF/UHF, een VHF richtantenne en twee HF dipolen. In één van de gebouwen zijn de zendontvangers gestationeerd. Hier worden (met toezicht van Hans Fleer, PA3GJW en Wim Hoek, PA3AKK) onder leiding van scout Albert-Jan Holman enthousiast verbindingen gemaakt.

De scouts bij de radiozendontvanger

De scouts bij de radiozendontvanger

 

In contact met scouting Exloo

In contact met scouting Exloo

Buiten zijn de scouts bezig met drones onder leiding van Benno Plantagie PA3FBX. De scouts mogen hier een parcours afleggen en strijden tegen elkaar wie de snelste is. Bijzonder is de ervaring van de virtual reality bril die de scouts op hebben. Hierdoor hebben zij een zicht vanaf de drone waar een camera in gemonteerd is. De scouts moeten aanwijzingen geven aan Benno welke richting de drone op moet om het parcours succesvol en zo snel mogelijk af te leggen. Twee scouts strijden tegen elkaar op twee parcoursen waarbij het de taak is van Benno en Peter Eerlands de drones op aanwijzing van de scouts in goede banen te leiden.

Benno bestuurt drone onder spraakbegeleiding van een scout.

Benno bestuurt drone onder spraakbegeleiding van een scout.

 

De drone in actie op het parcours

De drone in actie op het parcours

 

Een zicht vanuit de VR bril gemonitord

Een zicht vanuit de VR bril gemonitord

Scoutinggroep Guy de Fontgalland

Tegen half 12 heb ik koers gezet naar de scoutingclub Guy de Fontgalland in Ter Apel, Hier is PE1BBY/J actief.
Hier aangekomen zie ik scouts al actief met een oude methode van communiceren. Namelijk met een blikje en touwtje een grote afstand overbruggen. Heel leuk om te zien hoe de scouts hiermee omgaan. Binnen in het gebouw zijn de scouts druk bezig met het maken van verbindingen met scouting Exloo. Hiervoor maakten zij gebruik van een mooie zelfgebouwde mast van houten palen.

Scouting Ter Apel PE1BBY/J

Scouting Ter Apel PE1BBY/J

Jaap Telkamp pe1bby leid vol enthousiasme de scouts voor de microfoon. Zij hebben een stabiele verbinding met o.a. PD0NBE/J uit Exloo. De ruimte vulde zich stelselmatig met scouts die vol overgave de microfoon ten handen wilde nemen.

Scouts in verbinding met Exloo PD0NBE/J

Scouts in verbinding met Exloo PD0NBE/J

Aan interesse van mede amateurs had Jaap ook niet te klagen. Onder andere Bertwin Stubbe PB1S kwam even kijken met zijn zoontje om hem alvast kennis te laten maken met de hobby.

Bertwin met zijn zoontje waren ook op bezoek.

Scouting Hunzehikers in Exloo

Na een bakkie koffie was het tijd om naar koers te zetten naar Exloo waar Nick Buls PD0NBE/J zich bevond.
Wanneer ik in de straat rij van het clubgebouw zie ik de scouts al lopen met de vossenjachtontvangers, zij zijn druk aan het jagen op 80m. Aangekomen wordt ik vriendelijk begroet door Nick Buls en krijg ik een rondleiding door het vrij nieuwe clubhuis van de scouting Exloo. Als mast werd een bouwwerk van houten palen en balken gebruikt.

Na een kopje soep komt er gauw een groepje scouts die achter de zender plaats wil nemen. Nick Buls PD0NBE heeft ze hierop in contact gebracht op de 2m met de scoutinggroep in Ter Apel. Nadat zij contact hebben gehad met de scoutinggroep Ter Apel is de andere groep welke aan het vossenjagen is geweest ook terug gekomen en verteld snel over hun avonturen tijdens het vossenjagen.

Alle vossen gevonden !!

Alle vossen gevonden !!

Scoutinggroep Erica

Tegen het eind van de middag is het tijd om de volgende en tevens laatste stop te maken bij de scoutinggroep Erica.
Hier kan ik over vertellen maar beter is om het woord te geven aan een scout aldaar.

Jorg Wendker- ‘ Wat zegt die jongen aan de andere kant nu precies? Ik versta het soms maar moeilijk’. Voor veel kinderen is het een unieke ervaring om te spreken met een Rus of Spanjaard via de radio. ‘Kun je met zo’n mast mensen over de hele wereld bereiken?’ Vragen ze verbaasd. JOTA weekend staat ook in het teken van de jaarlijkse Jamboree on the Air bij Scouting Erica.

Tijdens dit evenement wordt er via de radio gecommuniceerd

Dit met een zelf gebouwde mast van slechts houten palen en touw van tientallen meters hoogte. Daar bovenop wordt dan een radioantenne geplaatst. Vanaf daar gaat alles onder begeleiding van zendamateurs van de VERON. Zij maken de radioverbindingen; Soms met de buren, soms naar de andere kant van de oceaan. De uitdaging is dan ook: Met je zelfgebouwde zendmast iemand uit bijvoorbeeld Amerika te spreken. Op die manier maken jaarlijks een half miljoen scouts wereldwijd contact met elkaar. Naast radiocommunicatie stond vooral het Scoutingspel zelf centraal. Zo was het uitdagend om te klimmen in het speciale hoogteparcours of maakten kinderen een eigen morsesleutels met een soldeerbout en diverse componenten. Het is een geslaagde dag, waar voor veel kinderen een wereld is open gegaan wat er met eenvoudige communicatiemiddelen bereikt kan worden.

Mijn rondje zit erop, Ik ben blij te zien dat zoveel amateurs hun bijdrage leveren aan JOTA en zo jeugdigen en jongeren kennis te laten maken met onze hobby.

Dit jaar wordt de JOTA-JOTI gehouden in het weekend van 19 en 21 oktober 2018. Als radiozendamateur ondersteuning bieden is leuk en geeft veel voldoening. Word lid van de VERON en maak gebruikt van ons aanmeldformulier.

M.v.g. Berend Kuiper
Voorzitter Jeugd- en jongerencommissie.