Kort radioamateurnieuws – week 09, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar: herconfigureerbare opensource-instrumenten (14 maart)
  2. Roeien over de Atlantische Oceaan – met een WSPR-baken
  3. RSGB-webinar over tools voor propagatievoorspelling

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar: herconfigureerbare opensource-instrumenten

Als amateurs zijn we altijd op zoek naar het voor ons doel toepassen van apparatuur die oorspronkelijk voor ander gebruik was bedoeld. Een mooi voorbeeld is het veelzijdige meetinstrument Red Pitaya. Radioamateurs zijn daarmee aan de slag gegaan en maakten er een volwaardige transceiver van.

Hoe dit wordt gerealiseerd, doet Erwin PE3ES/F4VTQ uit de doeken in zijn presentatie op 14 maart aanstaande.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Roeien over de Atlantische Oceaan – met een WSPR-baken

Na 74 dagen bereikte Maurice (F6CIU) St. Barthélemy in het Caribisch gebied. De afstand van meer dan 2900 zeemijlen over de Atlantische Oceaan legde hij al roeiend af. Hij startte zijn tocht vanaf de Canarische Eilanden. Naast de fysieke prestatie was ook het meegenomen WSPR-baken een bijzonder kenmerk van deze uitzonderlijke oversteek. Het experimentele baken werkte met 0,1 Watt HF. “De constructie, ontworpen door F4GOH en F6CIU, werkte uitstekend tijdens de hele oversteek, ondanks de twee ‘antenne- en bakenflips’, waardoor baken en antenne enkele minuten onder water verdwenen”, aldus Maurice.

De constructie van het WSPR-baken wordt in meer detail beschreven op de volgende webpagina: WSPR beacon.

Wil je meer weten over de reis van Maurice? Bezoek dan zijn Franstalige blog: Le Blog. In de zomer wil Maurice overigens nog een tour maken, tussen Cape Cod (VS) en Brest in Bretagne (Frankrijk).

Bron: DARC

3. RSGB-webinar over tools voor propagatievoorspelling

Tonight@8 is een online-webinarprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. In de lezing van 1 maart 2021 besprak Steve Nichols (G0KYA) diverse tools voor propagatievoorspelling.

Wie de lezing gemist heeft, maar die alsnog graag zou willen zien, kan terecht op het YouTube-kanaal van de RSGB: RSGB Tonight@8 – Using propagtion predection tools.

Een overzicht van eerder gehouden webinars en ook het programma voor de komende maanden vind je op de volgende RSGB-webpagina: Tonight@8 – live webinars