“World Amateur Radio Day” elk jaar op 18 april

Jaarlijks op 18 april vieren radioamateurs wereldwijd World Amateur Radio Day. Het was namelijk op deze dag in 1925 dat de International Amateur Radio Union (IARU) werd opgericht in Parijs. De IARU behartigt wereldwijd de belangen van radioamateurs en de VERON doet dat voor alle Nederlandse amateurs via de IARU.

Radioamateurs toonden als eersten aan dat het korte golfspectrum bepaald geen waardeloos stuk radiospectrum is. Integendeel, zo bleek, op de korte golf is wereldwijde propagatie van radiosignalen mogelijk. In alle haast om de korte golf commercieel te gaan gebruiken, dreigden radioamateurs volledig buitengesloten te worden.

Mede daarom richtten enkele radiopioniers in 1925 de IARU op. Twee jaar later, op de International Radiotelegrapgh Conference, kregen radioamateurs toegang tot de 10m-, 20m-, 40m-, 80m- en 160m-band. Tot de dag van vandaag mogen de inmiddels 3.000.000 gelicentieerde radioamateurs deze frequentiebanden gebruiken. En, tot de dag van vandaag behartigt de IARU wereldwijd de belangen van radioamateurs.

Bovenstaande World Amateur Radio Day-poster is verkrijgbaar in verschillende formaten om zelf af te drukken; een poster van 61 bij 91 cm en een kleinere A4-formaat poster.