World amateur radio day op zondag 18 april 2021

World amateur radio day op zondag 18 april 2021World amateur radio day: Home but not alone

Op 18 april 1925 ontmoette amateurradiopioniers elkaar in Parijs en is de International Amateur Radio Union, IARU opgericht. Daarom is 18 april de world amateur radio day en organiseren radioamateurorganisaties van over de hele wereld op 18 april tal van radio-evenementen. Radiozendamateurs draaien geen plaatjes en zijn geen etherpiraten maar experimenteren met radiosignalen en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van radio zoals u die nu kent. Radioamateurs experimenteren onder andere met het verbeteren of ontwikkelen van zend-, ontvangstantennes. Of onderzoeken nieuwe toepassingen om geluid en/of beeld te verzenden. Maar ook experimenteren radioamateurs met microsatellieten in samenwerkingen met wetenschappelijke instituten. Zo zijn de foto’s, die de Chinese Longjlang2 heeft verstuurd met hulp van radioamateurs gemaakt.

International Amateur Radio Union

De IARU komt op voor de belangen van de radiozendamateur bij internationale overheden. Zo speelt de IARU ook een adviserende rol tijdens de World Radio Conference die elke 3 tot 4 jaar wordt gehouden. Radioamateurs zijn meestal de eersten die merken dat er veranderingen zijn in het radiospectrum. Zo blijken bijvoorbeeld zonnepanelen, ledverlichting en draadloze laders van elektrische auto’s radiostoring te veroorzaken. Dat heeft weer invloed op bijvoorbeeld uw wifi, mobiele telefoon en afstandsbediening van de auto. Toch wel lastig als uw auto niet wil starten omdat de startonderbreker de code van de sleutel of keycard niet kan lezen.

Radiozendamateurs en het onderwijs

Op een hoogte van ruim 400 km draait het International Space Station rondjes om de aarde. Om de jeugd te motiveren voor een studiekeuze in de richting van wetenschap en techniek organiseert ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) door middel van amateurradio contacten tussen studenten en de bemanning van het ISS. Ook deze contacten worden door radiozendamateurs gefaciliteerd. Meer informatie over ARISS is te vinden op de ARISS-website.

World amateur radio day – evenementen in Nederland

 • De VHF en hoger commissie geeft op 17 en 18 april 2021 een vervolg aan het RB-DATV experiment van 22 augustus 2020. Op deze dagen organiseert de VHF en hoger commissie een Reduced Bandwidth DATV contest. Ook zal Rob, PE1ITR op 26 maart 2021 een online lezing geven over RB-DATV. De link om de lezing bij te wonen ontvangen abonnees en leden via de VERON Nieuwsbrief van maart. Tevens zal deze online lezing weer gestreamd worden via het VERON YouTube-kanaal.
 • Het trafficbureau organiseert een nieuwe contest de PACCdigi. Dit is een korte contest van 12 uur in de mode RTTY en FT8.

World amateur radio day – evenementen in het buitenland

 • Bahrein: van 14 tot 18 april 2021
  De Bahrain Amateur Radio Society komt uit met de roepletters A91WARD in de modi SSB, FT8 en DMR.
 • Canada: 18 april 2021
  RAC, Radioamateurs van Canada sponsoren een speciaal evenement Get on the Air on World Amateur Radio Day. Details op https://www.rac.ca/ward2021/
 • Amerika: 18 april 2021
  De Fair Lawn (NJ) Amateur Radio Club zal met het clubstation W2NPT in CW en PHONE uitkomen. Ter ondersteuning van het thema van het evenement van dit jaar zullen de operators informatie delen over het Health & Welfare Net dat de club beheert tijdens de pandemie.