Eclips gezien vanaf de Longjiang 2 (DSLWP-B)

Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)

Opkomst van de aarde…

Het Longjiang 2-team is bezig met een eindsprint. De Longjiang 2, ook bekend als de DSLWP-B, is een amateursatelliet die sinds juni 2018 rondom de maan cirkelt. Volgens nauwkeurige schattingen zal de satelliet echter op 31 juli te pletter slaan op diezelfde maan. Daarom probeert het Longjiang 2-team tot die tijd nog zoveel mogelijk te profiteren van de satelliet.

Zo meldden wij een paar dagen geleden dat DK5LA en BY2HIT op 1 juli het eerste QSO ooit via een satelliet in een maanbaan maakten. Nu trakteren zij ons dus op prachtige beelden van de eclips van 2 juli, opgenomen met een eenvoudige camera op de satelliet.

Het internationale Longjiang 2-team

Het is de beelden niet aan te zien, maar er gaat een heel proces vooraf aan de publicatie van de unieke foto’s. In de eerste plaats moet vastgesteld worden op welk moment de satelliet de juiste positie heeft om de beelden te maken. Dat is typisch een klus voor Daniel Estévez (EA4GPZ/M0HXM) in Madrid. Op basis van modellen voor de omloopbaan van de Longjiang 2 stelt hij de beste momenten vast. Vervolgens stuurt Reinhard Kühn (DK5LA) met zijn EME-installatie in het Noordduitse Sörup de commando’s richting satelliet om de opnamen ook daadwerkelijk te maken. Daarna, in dit geval één dag na de opnamen, worden ze gedownload. Dat gebeurt zowel in China bij het Harbin Institute of Technology als ook in het Nationaal Park Dwingelderveld met de Radiotelescoop Dwingeloo. Tot slot worden de kleuren van de beelden gecorrigeerd.

De downloadtijd van één enkel beeld met een bestandsgrootte van slechts enkele tientallen kilobytes bedraagt 20 minuten. Per periode dat de satelliet vrijgeschakeld is voor de download (steeds twee uur), worden doorgaans niet meer dan vier beelden opgehaald.

Zonsverduistering of eclips

Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)

Plaats eclips is herkenbaar als zwarte stip

Een zonsverduistering of eclips ontstaat op het moment dat de aarde, de maan en de zon in elkaars verlengde staan. De maan staat dan tussen de aarde en de zon en schermt daardoor het zonlicht op een deel van de aarde af. Zo’n eclips is maar op een deel van de aarde waar te nemen, namelijk daar waar de schaduw van de maan op de aarde valt. Op de foto’s op deze pagina is die schaduw te herkennen als een zwarte stip ergens op de Stille Oceaan.

De eclips van 2 juli 2019

De eclips van 2 juli trok voor een belangrijk deel over zee, over de Stille Oceaan.

Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)

Opname vanaf Longjiang 2

Alleen in delen Chili en Argentinië was er een volledige zonsverduistering. Daarnaast was er een gedeeltelijke zonsverduistering in een aantal Midden-Amerikaanse landen, waaronder Panama en Costa Rica. Maar natuurlijk was de eclips ook op diverse eilanden in de Stille Oceaan goed te zien, zoals op Pitcairn (97,5%) en Paaseiland (79,7%). De volgende eclips is op 26 december 2019, waarneembaar in delen van Azië en Australië.

Felicitaties

De webredactie van de VERON feliciteert het Longjiang 2-team van harte met hun succesvolle project. Ook voor onze lezers leverde het een aantal interessante artikelen op. Wellicht volgen er nog enkele…

 

Met dank aan Reinhard Kühn (DK5LA) voor het toezenden van de foto’s.