Kort radioamateurnieuws – week 30, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. Artikel over Longjiang 2-satelliet in Nature Communications
  2. Tokyo Ham Fair nu ook gecancelled
  3. Illegale transmissies in de 2m-band

Kort radioamateurnieuws

1. Artikel over de Longjiang 2 in Nature Communications

Aarde op achtergrond maanVorige jaar brachten wij diverse artikelen over de Longjiang 2, de satelliet die maandenlang rond de maan cirkelde. Wat toen vooral tot de verbeelding sprak, waren de foto’s die de satelliet van de aarde nam. De satelliet werd ontwikkeld door het Harbin Institute of Technology. Ook de Nederlandse Radiotelescoop Dwingeloo speelde een belangrijke rol tijdens de missie. Die was als geen ander in staat om de beelden te kunnen downloaden.

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications bracht op 9 juli een artikel over de Longjiang 2. Dit artikel beschrijft en evalueert uitgebreid het ontwerp van de VHF/UHF-transceiver en de gebruikte transmissiemodes. Daarnaast presenteert het de resultaten die met de VHF/UHF-transceiver werden verkregen. Het artikel is voor een ieder in te zien op de website van Nature Communications: Design and flight results of the VHF/UHF communication system of Longjiang lunar microsatellites

2. Tokyo Ham Fair nu ook gecancelled

De grootste beurs voor radioamateurs ter wereld, de Tokyo Ham Fair van 31-10 tot 1-11 2020 is nu ook definitief afgezegd. Deze beurs, die sinds 1977 jaarlijks in augustus wordt gehouden trok vorig jaar nog 42000 bezoekers. Vanwege de Olympische Spelen was het evenement al verplaatst naar eind oktober. Maar ook hier gooit de coronacrisis roet in het eten. Omdat ook de Olympische Spelen doorschuiven naar volgend jaar, zal de Tokyo Ham Fair ook volgend jaar later plaatsvinden. Een definitieve datum volgt later.

3. Illegale transmissies in de 2m-band

Video DC4CX : 2 watervitaliseerders

De DARC meldt illegale transmissies in de 2m-band, en wel in het satellietsegment. “Water energizers” of “water vitaliseerders” blijken uit te zenden rond 144,015 MHz. De apparaten genereren aanzienlijke veldsterktes over een grote afstand. De signalen zijn er vooral ’s ochtends en ’s avonds. Het signaal is vrij stabiel met af en toe korte fluctuaties. De DARC EMV roept Duitse amateurs op deze interferenties te melden, zodat een gezamenlijke klacht kan worden ingediend. De 144-146 MHz-band is in Duitsland primair toegewezen aan de zendamateurdienst.