Kort radioamateurnieuws – week 34, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. FlexRadio brengt SmartSDR uit voor de Mac
  2. Contesten met meerdere operators vanaf september 2020 in IARU Regio 1
  3. 15.688 antenne-installaties in Nederland op 31 juli 2020

Kort radioamateurnieuws

1. FlexRadio brengt SmartSDR uit voor de Mac

De Amerikaanse firma FlexRadio, bekend om zijn geavanceerde SDR-transceivers, brengt SmartSDR nu ook uit voor de Mac-computer. SmartSDR is de software waarmee een FlexRadio-transceiver op afstand, vanaf een computer of tablet, bediend en gebruikt kan worden. Tot nu toe was SmartSDR uitsluitend beschikbaar voor Windows en iOS (het besturingssysteem voor mobiele Apple-apparaten).

De Mac-versie van SmartSDR biedt aan aantal mogelijkheden die op dit moment nog niet beschikbaar zijn in de andere versies. Zo integreerde FlexRadio bijvoorbeeld de digitale modes FT4 en FT8 in de Mac-versie, waardoor geen ingewikkelde instellingen achteraf meer nodig zijn. Verder is een geïntegreerd logboek aanwezig, inclusief mogelijkheid om ADIF-bestanden te exporteren. Ook kunnen spots vanuit het DX-clusternetwerk weergegeven worden in de panadapter (het venster met frequentiespectrum en waterval). Bovendien kunnen bandplannen in diezelfde panadapter zichtbaar gemaakt worden.

Bezoek voor meer informatie de website van FlexRadio: SmartSDR for your Mac

2. Contesten met meerdere operators vanaf september 2020 in IARU Regio 1

Logo IARU regio 1Don Beattie, voorzitter van IARU Regio 1, laat het volgende weten over multi-operatorcontesten vanaf september 2020 in Regio 1.

Contesten met meerdere operators brengen radioamateurs bij elkaar, waardoor het handhaven van social distancing moeilijk kan zijn. Social distancing is het in acht nemen van een veilige afstand van minstens 1,5 meter tussen personen in verband met de coronacrisis. We moeten bedenken dat veel radioamateurs tot de oudere leeftijdsgroepen behoren, met daardoor een hoger risico.

We hoopten dat de Covid-19-pandemie inmiddels afgenomen zou zijn, maar na de verbeteringen in de zomer blijkt nu in een aantal Europese landen het tegenovergestelde het geval te zijn. Desondanks weten we dat veel aangesloten verenigingen de multi-operatorcategorie in hun nationale en internationale contesten in 2020 wensen te behouden.

Het is aan de nationale verenigingen om de situatie in hun eigen land te bekijken en te beslissen of het gepast is om in hun land de multi-operatorcategorie te behouden. IARU Regio 1 zal doorgaan met het organiseren van regionale wedstrijden met meerdere operators, maar deelnemers moeten zelf te allen tijde hun lokale, regionale of nationale voorschriften inzake infectiebeheersing in acht nemen.

Oorspronkelijk bericht: Region 1 Multi-Operator contests September 2020 onwards

3. 15.688 antenne-installaties in Nederland op 31 juli 2020

Het Antennebureau meldt dat er op 31 juli 2020 in totaal 15.688 antenne-installaties in Nederland stonden, wat een afname is van 751 antennes ten opzicht van een maand eerder. Deze afname is een gevolg van de samenvoeging van de netwerken van T-Mobile an Tele2.

De opgave van het Antennebureau betreft overigens uitsluitend de antenne-installaties ten behoeve van telecommunicatie (2G, 3G, 4G en 5G). Antennes van bijvoorbeeld radioamateurs zijn dus niet opgenomen in deze cijfers.