Zendamateur vlucht naar zeedijk

Zendamateur vlucht naar zeedijk

Foto: Niels de Vries, de Leeuwarder Courant

Op mijn eerste vakantiedag moest mijn vrouw nog werken. Dus ik dacht dan ga ik naar het Rode Klif vlakbij Skarl in Zuidwest Friesland. Dit is voor mij een half uurtje rijden. Had daar mijn endfed gespannen en de set neergezet. Vervolgens weer genoten om zonder storing te mogen werken op de HF. Veel mensen die mij kwamen vragen wat ik aan het doen was, ze hadden geen idee. Ook kwam er een meneer langs met 2 fototoestellen.

Ik dacht gelijk dit is een fotograaf van de media en dat was inderdaad zo. Hij had me leuk op de foto gezet. Toen belde de woensdag erop de Leeuwarder Courant. Heb daar mijn verhaal gedaan, en de maandag erop stond het in de krant driekwart pagina groot (zie hieronder).
Heb onder tussen al bezoek gehad van Agentschap Telecom  na een storingsmelding. Ze denken aan een frequentieregelaar die hier stoort ( wordt nog aan gewerkt).

73’s de Sjoerd, PD2F

Uit de Leeuwarder Courant

Zendamateur vlucht naar zeedijk

Zendamateur Sjoerd de Vries wordt thuis op zijn zolderkamer in IJlst zo verstoord dat hij met zijn kofferbak vol apparatuur naar de dijk bij Warns vlucht. ,,De frou even mei, dan sitte we hjir moai.”

Gestoord wordt hij ervan. Zijn net alle omstandigheden ideaal. Genoeg zonnevlekken, geen gedoe met reflecterend poollicht, de magnetische velden die er perfect bijliggen. Schakelt hij de boel aan boven op zijn zolderkamer in IJlst: alleen maar storing. ,,In ûntfangst fan neat. Dan kin ik de boel gelyk wol plat goaie.”

De Vries (53) is fanatiek radio-zendamateur. Vroeger begonnen als zendpiraat, later wat klooien met 27MC-bakjes. En nu officieel gecertificeerd. ,,Ik hie it al twa kear besocht en it slagge net, mar no ha ik myn lisinsje helle en bin Novice-amateur.” Dat betekent dat de IJlster toestemming heeft om zijn 25watt apparatuur in stelling te brengen om andere amateurs in de ether te zoeken. Wie elkaar vindt, stuurt een ge-scande foto als bewijs.

’s Avonds als hij terugkomt van zijn werk als platenzager bij een meubel- en panelenbedrijf, duikt Sjoerd het liefst gelijk achter de knoppen. ,,De frou zit foar SBS, ik foar de sender.” Zo praat hij met lui van over de hele wereld. Laatst nog met iemand in Roemenië en de verste call van PD2F (zijn codenaam) kwam tot Indonesië. ,,Moai jong.”

Dit artikel is afkomstig uit de Leeuwarder Courant van 27 juli 2020. Lees het hele artikel hier: https://www.lc.nl/friesland/Zendamateur-vlucht-naar-zeedijk-25934756.html
Met dank aan de Leuwarder Courant voor de toestemming.