Eerste verbinding in de 725 GHz amateurband

Eerste verbinding in de 725 GHz amateurbandOp 20 juli lukten het Michael, DB6NT, en zijn QSO-partner Andreas, DB2NP een eerste verbinding in de 725 GHz amateurband te maken. Dat gebeurde overigens over een afstand van 20 meter. Om 12:30 UTC wisselden zij rapporten van 529 uit. De luchttemperatuur was 25 graden Celsius, de relatieve luchtvochtigheid 51% en het dauwpunt 13.7 graden. Deze condities komen overeen met een demping van 288 dB per kilometer. Dat is vergelijkbaar met de demping van een EME-verbinding, maar dan wel over 700.000 km. Het geheel werd in twee YouTube videos vastgelegd.

725 GHz

Twee dagen later wisten beide OM’s de afstand tot 42 meter te verhogen. Maar hoe zijn ze überhaupt aan experimenten op 725 GHz begonnen? DB6NT beschrijft het als volgt: “Nadat mijn tweede 241-GHz-Station klaar was vroeg ik me af of de harmonischen van het zendsignaal niet ook te horen zouden zijn. Daarop bekeek ik eens de frequentietoewijzing aan zendamateurs van de banden boven 300 GHz. Daarbij viel het me op, dat de derde harmonische van  241 GHz in het voor zendamateurs niet gesloten bereik van 711-730 GHz valt.” En verder schrijft hij: “725 GHz is geen erg goede band voor radioverkeer. Maar het is een technische uitdaging op deze band QRV te worden.” Dat wordt alleen al duidelijk als je naar de openingshoek van de antenne kijkt. Die ligt namelijk ver onder een graad. In de winter willen ze verder gaan om bij droog en koud weer de afstand van 42 meter te kunnen verbeteren.

YouTube

In twee YouTube-filmpjes laten Michael, DB6NT, en Andreas, DB2NP zien hoe de verbinding klinkt. Ook is te zien dat de beroemde IC-402 nog steeds in actie komt. In de video laten ze ook zien, dat de verbinding wegvalt als er iets voor de belichter wordt gehouden. Daardoor is het duidelijk, dat het om een verbinding op deze extreme frequentie gaat.

Bronnen: DARC
[1] https://www.youtube.com/watch?v=iXSuJN0LVwQ
[2] https://www.youtube.com/watch?v=gJsHpALTzNk