EME SSTV evenement herdenkt maanlanding

EME SSTV evenement herdenkt maanlanding

Foto: NASA (Apollo 11)

Vorig jaar organiseerden CAMRAS enPI9CAM een EME SSTV evenement dat de eerste maanlanding van 1969 herdenkt. Toen was het precies 50 jaar geleden dat de maanlanding plaatsvond. Ook dit jaar organiseert CAMRAS een EME SSTV evenement: de Lunar landing memorial EME SSTV party. Mogelijk wordt dit een jaarlijks terugkerend evenement. Tegen de ARRL zei Jan van Muijlwijk, PA3FXB: “We konden dit alleen doen op de exacte datum 50 jaar later, en toen waren de EME-condities niet erg goed. We zagen vele stations meedoen met de party. Ook waren we verbaasd te zien wat zelfs met kleine schotels mogelijk is. Daarom willen we proberen er een jaarlijks evenement van te maken.”

EME SSTV evenement herdenkt maanlanding

De Lunar landing memorial EME SSTV party is op 26 juli 2020. “Dan zullen de maancondities beter zijn dan vorig jaar,” volgens Van Muijlwijk. “De maan staat niet erg hoog in de noordelijke hemisfeer, maar wel veel dichterbij. Daarom verwachten we sterkere signalen en betere plaatjes. Hetr PI9CAM-team zal meerdere beelden van de maanlanding en ruimtevaart uitzenden. De uitzendingen vinden plaats op 1296.110 MHz. Daarbij wordt Martin2-mode gebruikt.”

De Dwingeloo Radiotelescoop

EME SSTV evenement herdenkt maanlandingDe Dwingeloo Radiotelescoop werd gebouwd in 1954 aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. De opening en ingebruikname volgde in 1956. Daarmee is het een van de oudste radiotelescopen ter wereld. Het was destijds met een schotel van 25 meter doorsnede ook de grootste. Tot 1998 was hij in gebruik voor astronomische waarnemingen door ASTRON. Er zijn in die tijd belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen mee gedaan. Daarna stond de enorme schotel in Drenthe een beetje weg te roesten.

Stichting CAMRAS

Gelukkig was er iemand, die vond dat er een betere bestemming voor dit instrument moest zijn. Mark Bentum van ASTRON (Netherlands Institute for Radio Astronomy) begon met het zoeken naar mensen om de telescoop te gebruiken voor educatieve en amateurdoeleinden.  Daarop ontstond het initiatief van een aantal enthousiaste radioamateurs om de schotel over te nemen en op te knappen. Dit leidde vervolgens tot de oprichting van de stichting CAMRAS op 29 januari 2007 door ASTRON – eigenaar van de radiotelescoop – en de VERON. CAMRAS staat voor C.A. Muller Radioastronomie Station. Dit verwijst naar prof. ir. C.A. Muller. Hij was namelijk elektrotechnicus, zendamateur en de eerste directeur van de Radiosterrenwacht in Dwingeloo. 

Huidig gebruik

Stichting CAMRAS stelt dit unieke rijksmonument open voor leerlingen en studenten (van lager tot hoger onderwijs), scouts en jeugd. Daarnaast gebruiken vrijwilligers van CAMRAS en radioamateurs de radiotelescoop voor moonbounce (EME oftewel Earth-Moon-Earth) radioverbindingen. Dit gebeurt altijd onder de licentievoorwaarden en met gebruik van de roepnaam PI9CAM. Ook kunnen amateurastronomen en radioamateurs met de radiotelescoop radiogolven van de zon, de Melkweg en ver verwijderde radiobronnen in de Melkweg en het heelal waarnemen.

Op speciale dagen zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen, Open Monumentendag, het Weekend van de Wetenschap en de Nacht van de Nacht is de Dwingeloo Radiotelescoop open. Geïnteresseerde groepen zoals bedrijven, organisaties of onderwijsinstellingen kunnen een afspraak maken om de telescoop te bezoeken.

Bron: ARRL