Ook radioamateurs hebben te maken met de hoge energieprijzen

hoge energieprijzenHet OZ7IGY-team in Denemarken heeft aangekondigd dat onder meer hun 8m baken op 40.071 MHz is uitgeschakeld vanwege de hoge energieprijzen.

OZ7IGY is een Deens amateurradiobaken en meteen ook ’s werelds oudste VHF- en UHF-amateurradiobaken.

Het baken is actief sinds het internationale geofysische jaar in 1957 en bevindt zich in de buurt van Jystrup, in Maidenhead-locator JO55WM54UA. Aanvankelijk was het baken enkel actief op 144 MHz maar is later uitgebouwd met meer banden.
Het OZ7IGY-gebouw bevindt zich op 85 m boven zeeniveau en de antennes bevinden zich op 9 tot 20 m boven grondniveau.

IGY

Van 1 juli 1957 tot en met 31 december 1958 vond het Internationaal Geofysisch Jaar plaats. Het was een internationaal forum voor de wetenschappelijke studie van de Aarde en haar natuurlijke rijkdommen. Voorheen bestond al het ‘Pooljaar’. De naam werd echter veranderd omdat het accent volledig lag bij geofysische waarnemingen. Zeker 60 landen namen deel aan deze grootse wetenschappelijke onderneming met gedurende anderhalf jaar waarnemingen op zo’n 2000 meetpunten. Het Internationaal Geofysisch Jaar (IGY) was een internationaal wetenschappelijk project dat liep van 1 juli 1957 tot 31 december 1958. Het markeerde het einde van een lange periode tijdens de Koude Oorlog waarin wetenschappelijke uitwisseling tussen Oost en West serieus onderbroken. Zevenenzestig landen namen deel aan IGY-projecten.
Het baken in Denemarken werd vernoemd naar het Internationaal Geofysisch Jaar (IGY).

hoge energieprijzenNext Generation Beacons

Op 30 oktober 2012 waren de eerste twee Next Generation Beacons actief. Sinds 30 maart 2013 zenden alle bakens die het Next Generation Beacons-platform gebruiken PI4 (een gespecialiseerd digitaal modulatiesysteem), CW en ongemoduleerde draaggolf uit in een cyclus van één minuut.

De nieuwe bakens zenden uit in een reeks van 1 minuut, beginnend met PI4 (oproep) en vervolgens CW (oproep en locator) en ten slotte een drager totdat de volgende cyclus begint op de 0 seconde met behulp van het Next Generation Beacons – platform. De bakens zijn frequentie- en tijdgebonden aan GPS via de 10 MHz GPSDO en 1 GHz VCO-PLL klokeenheden .
Alle bakens maken heden gebruik van het Next Generation Beacons– platform.

Bakens offline

De 40 MHz, 2,4 GHz, 3,4 GHz, 5,7 GHz en 24 GHz bakens zijn heden allemaal uit de lucht vanwege de gestegen elektriciteitsprijs. Wanneer ze weer in de lucht zullen zijn, is op dit moment nog niet te zeggen.

Alle bakens zenden uit in een gemengde modusreeks van 60 seconden ( PI4 + CW + draaggolf) en zijn GPS-vergrendeld. Dit zorgt ervoor dat de uitgezonden frequenties 99% van de tijd beter zijn dan de hierboven vermelde waarden.

bron/source: http://www.oz7igy.dk/

Met dank aan Ronny ON6CQ