Internationale QO-100 noodfrequentie

qo-100 footprintAMSAT-DL meldt dat vanaf nu een internationale noodfrequentie op QO-100 is aangewezen. Deze frequentie is vastgelegd met de bedoeling deze vrij te houden voor noodcommunicatie. De coördinatie van noodcommunicatie tijdens de actuele of toekomstige crisis kan hier dus plaatsvinden. Genoemde frequentie bevindt zich in het mixed-en-special-purposes-gedeelte van de doorlaatband. Het bandplan is daartoe aangepast.

QO-100 internationale noodfrequentie

  • Downlink: 10489.860 MHz
  • Uplink: 2400.360 MHz
  • SSB : max. 2.7kHz bandbreeedte

Houd deze frequentie dus vrij voor noodverkeer, maar houd hem wel in de gaten!

Aanvulling op recent gewijzigd bandplan

Genoemde aanwijzing van een noodfrequentie is een aanvulling op het recent gewijzigde bandplan van QO-100. Want precies 1 jaar na de ingebruikname van de Qatar-OSCAR 100 kwam er een toegift. De smalband-transponder ging namelijk van 250 naar 500 kHz bandbreedte! Als gevolg daarvan kreeg de QO-100 een nieuw bandplan. Opmerkzame toeschouwers hadden natuurlijk allang in de gaten, dat de bandbreedte van de NB-transponder daadwerkelijk breder is. Des te prettiger, dat 99,9 procent van de zendamateurs zich aan het voorgaande bandplan hebben gehouden.

QO-100 internationale noodfrequentie

Transponderdoorlaat

Een SAW-filter in de ontvanger bepaalt de bandbreedte van de transponders. Dat zijn geen omgebouwde commerciële transponders, maar speciaal door AMSAT ontwikkelde modules. Sommige commerciële componenten, zoals bijvoorbeeld de TWT-versterker konden wel gebruikt worden. Maar de antennes zijn speciaal ontwikkeld, omdat die de hele zichtbare wereldbol moest omvatten. Commerciële satellieten werken met veel grotere bandbreedtes. Daar staat tegenover dat AMSAT met name bij de smalbandtransponder tegen bepaalde technische grenzen aanliep. Daardoor is de doorlaatbandbreedte groter uitgevallen en zijn de flanken minder steil.

 

Maximaal 2,7 kHz bandbreedte gebruiken

Door de uitbreiding komt er meer plaats voor de al gebruikte modes. Daarnaast komt er meer ruimte voor “mixed-mode”. Voor noodcommunicatie is er nu een internationale noodfrequentie op QO-100 aangewezen. Om aan het huidige gebruik tegemoet te komen is het SSB-gebied bijna verdubbelt. De maximale bandbreedte blijft echter 2,7 kHz.

Het nieuwe bandplan is met onmiddelijke ingang van kracht.