Leerlingen op Britse dovenschool genieten van ruimtegesprek

Leerlingen op Britse dovenschool genieten van ruimtegesprek

Mary Hare leerling Jacob stelt zijn vraag

Leerlingen van de Mary Hare School voor dove kinderen in het Verenigd Koninkrijk namen deel aan wat een wereldprimeur blijkt te zijn. Ze spraken namelijk met het Amateur Radiostation  van het Internationale Ruimtestation (ARISS). ARISS-UK en leden van de Newbury and District Amateur Radio Society (NADARS) maakten rechtstreeks contact met astronaut Mark Vande Hei, KG5GNP, in NA1SS. Het grondstation gebruikte de roepnaam GB4MHN. Vrijwilligers van ARISS-UK verzorgden de technische aspecten. Terwijl ondertussen leden van NADARS de studenten de “amateurradio-ervaring” bijbrachten door middel van evenementen en activiteiten.

Leerlingen Britse dovenschool stellen vragen

De leerlingen stelden hun vragen mondeling.  De antwoorden van de astronaut werden in ondertiteling weergegeven onder een groot videoscherm. Ook de vragen en antwoorden die door het publiek werden gesteld voordat het contact begon waren hierop te zien.

De Mary Hare School is een school voor doven die leerlingen leert liplezen en gebruik te maken van technologie. De leerlingen variëren in leeftijd van 5 tot 19 jaar. Een enthousiast publiek van ongeveer 250 personen was in de aula. Daar vond namelijk het contact plaatsvond. Nog eens 600 leerlingen op andere locaties in de school volgden het contact ook via een webfeed.

Leren over ruimtevaart

In de aanloop naar het contact leerden de leerlingen van de school over onderwerpen in verband met radio- en ruimtevaart die raakten aan natuurkunde, scheikunde en biologie. Tot de activiteiten van de leerlingen behoorden het ontwerpen en laten vliegen van modelraketten, het doen van astronomische waarnemingen en het bekijken van authentieke ruimtepakken.

Leerlingen wilden weten of de astronauten gebarentaal gebruiken in de ruimte voor het geval er iets misgaat. Maar ook hoe  een evacuatie van het ISS gaat in geval van brand. Tenslotte vroegen ze of mobiele apparaten zoals mobiele telefoons werken in de ruimte.

You made my day!

You made my day!” zei Vande Hei nadat alle vragen waren gesteld en het applaus had geklonken.

Een livestream was beschikbaar en is gearchiveerd.

Al meer dan 20 jaar is er radio-amateurapparatuur aan boord van het ISS en de meeste astronauten hebben een hamradio-licentie.

 

Bron: ARRL