SpaceX SSO-A missie bevat 70 satellieten uit 16 landen

SpaceX SSO-A missie bevat 70 satellieten uit 16 landenSpaceX SSO-A wordt een historische missie. Enerzijds omdat er tegelijkertijd 70 kleine satellieten tegelijk gelanceerd worden. Anderzijds omdat er 16 landen aan deze “ride-sharing” missie meedoen. Daarbij wordt hier voor de eerste keer dezelfde SpaceX Facon 9 booster voor de derde maal gebruikt. En daarmee is het ook de eerste booster die vanaf alle drie de SpaceX pads gelanceerd zal zijn.

Maar als klap op de vuurpijl gaat India’s eerste private satelliet mee omhoog. En dat is ook nog eens een CubeSat voor amateur radio doeleinden. Met een voor zelfbouwers zeer bekend persoon als drijvende kracht achter dit project.

Exseedspace excelleert met ExseedSAT-1

Die private firma uit India heet Exseedspace. En de ExseedSAT-1 is hun eerste CubeSat die met de SSO-A missie mee gaat. Het gaat hier om een 1U CubeSat. Dus een kubus van 10 cm bij 10 cm bij 10 cm. Het is een communicatie satelliet die een polaire omloop gaat volgen. De verwachte levensduur is 5 jaar.

De ExceedSAT-1 zal 5 a 6 keer per dag over India heen komen. Iedereen kan dan de signalen op 145.90 MHz beluisteren. Bijvoorbeeld met een USB dongle of amateur ontvanger. Alle communicatie met de satelliet gebeurt op de radioamateur frequenties.

Ashar Farhan – VU2ESE

De oprichters van Exseedspace zijn Kris Nair en Ashhar Farhan. Die laatste is een bekende radioamateur met roepletters VU2ESE. Ashar is de bedenker van onder andere de BITX20 transceiver. Maar ook de JBOT lineaire QRP versterker is van zijn hand.

Ashar is een zelfbouwer in hart en nieren. Hij maakt niet alleen zeer inventieve ontwerpen. Maar hij zorgt er ook voor dat ze eenvoudig en goed na te bouwen zijn. Ook daar waar elektronica onderdelen minder goed verkrijgbaar zijn. En hij voorziet al zijn ontwerpen van goede beschrijvingen.

Een complete satelliet in je handbagage

De ExseedSAT-1 is door Ashar Farhan persoonlijk vanuit India naar Californië gebracht. Naar de Vandenberg Air Force Base voor de lancering aldaar. En wel in zijn handbagage. Zo wist hij zeker dat “hun kindje” de lange reis goed zou doorstaan. Het laat de toewijding van deze bijzondere radio amateur zien.

Sociaal bewogen radioamateur

Minder bekend is de sociale insteek van Ashar Farhan. Via de firma HF Signals biedt hij verschillende HAM radio kits aan. Bijvoorbeeld de µBITX, BITX40 en Raduino. Enerzijds om iedereen wereldwijd aan te moedigen met amateurradio te starten. Maar anderzijds ook om lokaal in India arbeidsplaatsen te creëren.

De µBITX borden worden handmatig in elkaar gezet door een vrouwencollectief. Alle spoelen zijn met de hand gewikkeld. Dit voorziet de vrouwen van een inkomen. De geassembleerde borden worden vervolgens op DC gecontroleerd. Een finale RF check bepaald de gevoeligheid van de ontvanger. Daarbij bepaald men ook het uitgangsvermogen van de zender. En voor verscheping krijgt ieder bord een uniek serienummer voor de traceerbaarheid en ondersteuning na levering.

Lanceerdatum SpaceX SSO-A

De lanceerdatum was oorspronkelijk 19 of 20 november 2018. Maar de lancering is 5 a 6 dagen uitgesteld. Dit wegens aanvullende inspecties van de SpaceX raket. Dus hou Spaceflight Now in de gaten voor het laatste nieuws.