Bemanningslid gered door hamradio

Bemanningslid gered door hamradioOp 9 november heeft hamradio mogelijk het leven gered van een bemanningslid van een zeilschip. Hierbij speelden radio amateurs verbonden aan het Maritime Mobile Service Network (MMSN) een belangrijke rol bij het oproepen van medische hulp. Een bemanningslid van het 48 ft zeilschip Marie Elena leed aan pijn op de borst.Ten tijde van de oproep bevond het schip zich zo’n 300 mijl ten oosten van Bermuda. De hulp die de Amerikaanse Kustwacht kreeg van de hams is cruciaal gebleken in de communicatie met het schip. Volgens Travis Unser, eerste officier van de kustwacht en tevens zoek- en reddingscoördinator.

Telefoonpatch

MMSN-lid Donald Plunkett VA6FH hoorde een oproep voor medische hulp om 16.50u UTC op 14,300 MHz. De oproep deed Nick Cancro KC2WRH  kapitein van de Marie Elena. Nick meldde dat een bemanningslid ernstige pijn op de borst had en medische hulp nodig had. MMSN-operator Fred Moore W3ZU uit Inverness (FL) had goede propagatie naar de Marie Elena en nam contact op met het schip. Later werd het schip via een telefoonpatch met het Amerikaanse kustwachtstation in Norfolk (VA) verbonden.

Vervolgens heeft de kustwacht een verbinding opgezet tussen de patient en het medisch personeel. Deze laatste telefoonpatch  is gebruikt voor diagnose en voor het nemen van maatregelen voorafgaand aan de komst van medische hulp. Fred had met de Marie Elena elk half uur contact en indien toestand van de patiënt verslechterde onmiddellijk.  Ook kwam de Amerikaanse luchtmacht op verzoek van de kustwacht op de frequentie.

Vanwege de afstand van de zeilboot heeft de kustwacht de kapitein opgedragen richting Cape Hatteras (NC) te varen. Een nabij gelegen kotter (Spencer) is naar de Marie Elena gestuurd voor assistentie. Om 12.30u UTC kon het bemanningslid worden overgezet op de kotter. Korte tijd later is de man door een helicopter van de kotter gehaald en naar een ziekenhuis gebracht. Het repeater station KC9YRX heeft Fred geholpen met informatie voorziening. Zoals ook andere leden van het MMSN team. Jeff Savasta KB4JKL manager van MMSN kan met recht trots zijn op de radio amateurs in zijn team.

EPIRB

Het zeilschip heeft zowel het Personal Locater Beacon als het Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPIRB) gebruikt. Volgens de Amerikaanse kustwacht heeft dit zeker geholpen met het op de exacte locatie brengen van het reddingspersoneel.