Winter Velddagen op 26 en 27 januari 2019

Winter Velddagen op 26 en 27 januari 2019De ARRL meldt dat de Winter Velddagen dit jaar op 26 en 27 januari 2019 plaatsvinden. En deze speciale velddagen worden door de WFDA (Winter Field Day Association) gesponsord.

Noodcommunicatie kunnen verzorgen onder winterse condities is minstens zo belangrijk als voorbereiden en oefenen tijdens de zomer. Winterweer zorgt immers voor unieke uitdagingen. Iedere radiozendamateur weet dat lage temperaturen een groot verschil maken. Accu’s en batterijen presteren bijvoorbeeld minder. Knoppen blijken lastig te bedienen met handschoenen aan. En LCD schermen worden traag.

De WFDA verwoord dit als volgt:…

“Wij zijn van mening dat de bedieningsvaardigheid van radioamateurs in noodsituaties niet beperkt moet zijn tot mooi-weer scenario’s. De toevoeging van Winter Velddagen zal die belangrijke vaardigheden verder versterken. Radiozendamateurs investeren geheel vrijwillig tijd en apparatuur in het opzetten van noodhulp. Goed voorbereid zijn is dan essentieel om met een professionele en snelle reactie te komen in geval van nood. Dat is ook precies wat lokale en landelijke autoriteiten verwachten wanneer ze de hulp inroepen van nooddiensten die deze ondersteuning vrijwillig aanbieden.”

Leden van de Warren County (New York) Radio Club (WCARC) activeren het Maxim Memorial Station W1AW tijdens deze 2019 Winter Velddagen. Ze zijn 24 uur per dag “on the air“. Daarbij hanteren ze een roterend schema. Zo zijn ze verzekerd van een optimale band- en mode-dekking.

Dit evenement is er voor alle radio amateurs. Dus doe mee! Maar laat je niet afschrikken door de foto’s op deze pagina. Dergelijk extreem winterweer kennen we gelukkig niet in Nederland. Of moeten we zeggen “nog niet”?