Extra alertheid Australische radioamateurs i.v.m. bosbranden

Bosbranden AustraliëDoor de bosbranden in Australië vallen soms de reguliere telecommunicatiesystemen uit. Naar verwachting zal dat gevaar nog een tijd lang aanhouden. Daarom vraagt het Wireless Institute of Australia (WIA) aan radioamateurs om extra alert te zijn. Meer specifiek wordt gevraagd om bepaalde frequenties te monitoren en – indien nodig – assistentie te verlenen.

Uitval telecommunicatiesystemen

WIA-voorzitter Greg Kelly (VK2GPK) meldt dat de bosbranden in Australië vooral de telecommunicatiediensten in de staten Victoria en New South Wales verstoren. Die storingen zullen naar verwachting voorlopig nog aanhouden.

“De reikwijdte en het bereik van deze effecten is in dit stadium onbekend. De voorspelling is echter dat alle internet-, telefoon- (vast en mobiel) en andere commerciële radiodiensten getroffen zullen worden,” aldus Kelly.  Hij vraagt daarom radioamateurs in Regio 3 van de International Amateur Radio Union (IARU) om waar mogelijk de noodfrequenties te volgen. Daarnaast kunnen de VHF- en UHF-repeaters in de gaten gehouden worden.

“Amateurs die noodcommunicatie willen opzetten, moeten in eerste instantie gebruikmaken van deze noodfrequenties. Ook kunnen repeaters – indien beschikbaar – ingezet worden,” zei hij in een verklaring op de WIA-website. “Radioamateurs die vrijwilliger zijn bij één van de noodcommunicatie-organisaties moeten zichzelf goed op de hoogte houden via de websites van deze organisaties. De mogelijkheid om in noodcommunicatie te kunnen voorzien, is immers een belangrijke reden waarom radioamateurs toegang hebben tot het RF-spectrum. Help alsjeblieft als je kunt.”

Noodfrequenties

De noodfrequenties van IARU Regio 3 zijn de volgende:

  • 3,600 MHz
  • 7,110 MHz
  • 14,300 MHz
  • 18,160 MHz
  • 21,360 MHz

Dit zijn niet de frequenties waarop al het noodverkeer zal plaatsvinden, maar ze worden wel aanbevolen als startpunt van de noodcommunicatie. Het feitelijke noodverkeer gebeurt in frequentiebandjes van 10 kHz rondom de centrale noodfrequenties.

Noodcommunicatiediensten

In Nederland kennen we de Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES). DARES bestaat uit een groep vrijwilligers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen ontstaan met de reguliere communicatievoorzieningen. Gebruikmakend van de frequentiebanden en apparatuur van radioamateurs kunnen zij dan een noodcommunicatiesysteem opzetten. In Australië bestaan er vergelijkbare diensten, bijvoorbeeld het Wireless Institute Civil Emergency Network (WICEN) en de Citizens Radio Emergency Service Teams (CREST). Beide organisaties staan momenteel in de startblokken om, indien nodig, hulp te verlenen.

 

Bron: WIA en ARRL