DARES houdt landelijke oefening Solarflare op 3 en 4 september 2021

DARES houdt landelijke oefeningDARES  houdt landelijke oefening Solarflare op vrijdag 3 en zaterdag 4 september. Het evenement vindt plaats op camping de Kastanjes te Elsendorp. De stichting DARES demonstreert de verschillende vormen van noodcommunicatie voor de overheid en dan specifiek voor veiligheidsregio’s. Het evenement start vrijdag van 10.00 uur. U bent van harte welkom. Leo Creusen PD2LEO is gastheer. Hij is te bereiken op telefoonnummer 06-24373359.

Programma DARES landelijke oefening Solarflare

Op vrijdag 3 september wordt er geoefend met berichtenuitwisseling op voice via VHF en HF en radiomail (Winlink). Diverse stations uit het land wisselen berichten uit met station PI9D op de camping. Tevens zal de digitale werkgroep een masterclass geven over emailberichten via Winlink en demonstreren hun eigen ontwikkelde DWS softwarepakket.
Op zaterdag 4 september zullen de operators van PI9D m.b.v. JS8CALL contact maken met IARU1 noodcommunicatie partners in Europa, Midden Oosten en Afrika.
Daarnaast zal de Dares digitale werkgroep een Winlink masterclass geven en hun zelfontworpen DWS programma demonstreren.

Wat is DARES?

DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. Deze crisidienst bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid. DARES is erkend door de Nederlandse Overheid. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen. DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.

Wanneer komt DARES in actie?

Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regiocoördinator zal dan via een vaste procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben.
Daarna zullen teams van 3 tot 5 personen met hun apparatuur worden ingezet om verbindingen tussen diverse locatie op te zetten. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op deelnemers uit andere regio’s, maar vooral ook op de zendamateurs “op zolder”.

Crisispartner

De stichting DARES is een crisispartner. Deze kan ingezet worden wanneer de telecom-infrastructuur van de reguliere hulpdiensten zijn uitgevallen of niet toereikend zijn.

Een DARES-team opereert onder de verantwoordelijkheid van een Veiligheidsregio. DARES is in staat om in korte tijd een radionoodnet te realiseren. Met  behulp van spraak en radio-email kan men op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau berichtenverkeer tot stand brengen.

DARES oefening EnigmaDit kan zelfstandig, maar ook in samenwerking met een netwerkpartner zoals het Ministerie van Defensie.

Meer informatie:

Wilt u dit evenement bezoeken dan kan dat. Kijk op https://www.dekastanjes.nl/ voor routebeschrijving etc.

DARES landelijke oefening Solarflare