DARES neemt deel aan ‘Oefening FLOODEX’

‘Oefening FLOODEX’ wordt grootse DARES uitdaging

DARES neemt deel aan Oefening FLOODEXVan 21 t/m 25 september 2009 wordt DARES in het kader van een grootschalige rampenoefening gealarmeerd en daadwerkelijk ingezet. Het FLOODEX oefenscenario gaat uit van een overstroming, waarbij delen van landen rondom de Noordzee door extreme weersomstandigheden onder water zullen lopen. Hierbij worden het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, België en Nederland getroffen, waarbij vooral in Noord-Holland de gevolgen groot zijn. De diverse hulpverleningsdiensten worden gecoördineerd ingezet, evacuaties worden in gang gezet en pompen worden over nog niet ondergelopen weggetjes naar hun locatie vervoerd en geactiveerd.

Een dergelijke ramp gaat de reddingscapaciteit van Nederland ver te boven, waardoor de landelijke autoriteiten een beroep zullen doen op hulp vanuithet buitenland. Via het LOCC (Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum) zullen alle hulpverlenende instanties, waaronder politie, brandweer, GGD/GHOR, het Rode Kruis en defensie, om assistentie gevraagd worden. Ook zal het LOCC een beroep doen op de aangemelde capaciteit van DARES voor het leggen van de meest essentiële radioverbindingen en voor relatief eenvoudig dataverkeer.

Bij deze oefening zal DARES in eerste instantie haar DLCC (landelijk coördinatie centrum), het DRCC (regionaal coördinatie centrum) van DARES Noord-Holland Noord en diverse voice- en datateams inzetten. Net zoals de Veiligheidregio om bijstand vraagt, zal ook DARES Noord-Holland Noord door deelnemers uit andere DARES-regio’s worden bijgestaan. De alarmering zal via de LMAZ (Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg) en het P-2000 pagingsysteem plaatsvinden. Vervolgens beoordeelt het DARES landelijk bestuur de situatie en gaat over tot opschaling. In totaal zullen er, afgezien van de vele Lotusslachtoffers, zo’n 500 mensen bij deze oefeningbetrokken zijn.

Voor meer info zie de DARES Nieuwspagina.