DARES verzorgt noodcommunicatie tijdens ‘Oefening FloodEX’

dares‘Oefening FloodEX’ een goede en grote test voor DARES

Van 22 t/m 25 september vond in Noord-Holland de grote internationale rampenoefening ‘FloodEX’ plaats. In het oefenscenario breken de dijken door extreme weersomstandigheden op een aantal plaatsen. Hierdoor komt een groot deel van de provincie onder water te staan. Er zullen grootschalige evacuatie- en reddingsoperaties plaatsvinden, terwijl geprobeerd wordt om het ondergelopen land weer droog te pompen. Tijdens de oefening wordt ook een beroep gedaan op de kennis en kunde van door de overheid gelicenseerde radiozendamateurs. Zij hebben hun krachten gebundeld in de Stichting DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service).

DARES verzorgt noodcommunicatie tijdens ‘Oefening FloodEX’Dat zendamateurs in geval van nood in staat zijn om geïmproviseerde communicatie te verzorgen, bleek al tijdens de watersnoodramp van 1953. Om te voorkomen dat het potentieel van circa 15.000 Nederlandse radiozendamateurs elkaar ‘goedbedoeld voor de voeten lopen’, heeft DARES haar honderden deelnemers, net als de overheid, regionaal georganiseerd. dares-floodex-2Landelijk en internationaal stemt zij haar procedures en werkwijzen af op de communicatiebehoeften van overheid en hulpdiensten. DARES wordt door de Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg (LMAZ) in Driebergen gealarmeerd via het robuuste P2000 semafoon-netwerk, waarna de deelnemers hun posities innemen bij meldkamers, gemeentehuizen, opvangcentra of bijvoorbeeld locaties waar reddingswerk plaatsvindt. Met spraakverbindingen wordt de meest essentiële, vaak urgente informatie overgebracht, terwijl het eveneens draadloze dataverkeer ook e-mailverkeer tussen hulpdiensten en het nationaal commando toestaat. In het kader van de ‘intensivering militair-civiele samenwerking’ is niet alleen communicatie via satellieten en internet mogelijk, maar overbrugt DARES ook ‘the last mile’ tussen bevelvoerders en posten in het veld.

dares-floodex-3DARES is een vrijwilligersorganisatie, die zich met haar deelnemers belangeloos inzet om onder-steunende communicatie tussen hulpverleners, bevolking en de overheid te waarborgen. De stichting is in 2003 opgericht en wordt sinds 2005 erkend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sinds dares-floodex-42008 stelt zij haar teams ter beschikking van het LOCC (Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum) en in maart 2009 volgde het eerste convenant met een van de 25 Veiligheidsregio’s (een samenstel van brandweer, politie, GGD en GHOR). DARES’ radiozend-amateurs zijn getraind in efficiënt berichtenverkeer en beschikken over eigen communicatiemiddelen en noodstroomvoorzieningen, waarmee dagenlang verbindingen in stand gehouden kunnen worden.

dares-floodex-5Voor meer informatie zie het volledige persbericht.