Lombok aardbeving – Hou noodfrequentie 7,110 MHz en IO-86 satelliet vrij!

Lombok aardbeving - Hou noodfrequentie 7,110 MHz en IO-86 satelliet vrij!Het eiland Lombok is getroffen door een reeks aardbevingen. Op dit moment pakken radioamateurs in en rond Indonesië de noodcommunicatie op. Om dit zo optimaal mogelijk te laten verlopen vraagt men het volgende: “Veroorzaak geen storing op noodfrequentie 7,110 MHz. En geef alle voorrang aan de noodactiviteiten op de LAPAN IO-86 satelliet“.

IARU Regio 1 HF Manager Tom Kamp (DF5JL) geeft het volgende bericht van Greg Mossop door:…

Radio amateurs in Indonesië regeren momenteel voor de tweede keer op een aardbeving in de regio Lombok. Wij vragen om er voor te zorgen geen QRM (storing) te veroorzaken op 7,110 MHz. En om alle noodactiviteiten op de IO-86 satelliet vrij baan te geven.

Deze tweede krachtige aardbeving in het gebied heeft minstens 98 levens gekost. En er zijn meer dan 200 zwaar gewonden. De elektriciteitsvoorzieningen in het gebied zijn onderbroken. De ORARI (Organisasi Amatir Radio Indonesia) in de westelijke Nusa Tenggara regio heeft onder leiding van YB9KA en YB9GV actie ondernomen om in gebieden zonder mobiele telefoon dekking voor communnicatie te zorgen. Ook zorgen ze voor de bevoorrading van de lokale repeaters met batterijen of accu’s. Op dit moment zijn vier repeaters operationeel in het rampgebied. Het ORARI hoofdkwartier vraag aan de Bali eiland regio (het dichtst bij) om meer repeater ondersteuning te leveren voor noodcommunicatie in Lombok.

Het ORARI hoofdkwartier heeft ook een officieel verzoek ingediend bij de nabije regio om te voorzien in beide logistiek en personeel in Lombok. De noodfrequentie voor deze Lombok aardbeving is 7,110 MHz op de HF banden. Op VHF is 145,500 MHz simplex en 147,000 MHz duplex aangewezen voor het noodverkeer. Ook wordt ORARI satelliet LAPAN IO-86 ingezet om te assisteren met de communicatie.

De “Central Java” regio van de “Indonesian Search And Rescue Council” heeft een groep redders en voertuigen gestuurd. Deze staan onder leiding van YB2QC, het operationele en technische hoofd van ORARI en ze gaan deel uitmaken van de reddingsoperatie in Lombok. ORARI Jakarta is ook aan het zorgen voor logistieke assistentie op Lombok.

(Samenvatting van informatie gestuurd door Dani YB2TJV)