Gouden Antenne tijdens DNAT opening voor Johan Jongbloed (PA3JEM)

Gouden Antenne tijdens DNAT opening voor Johan Jongbloed (PA3JEM)

Die Goldene Antenne Bad Bentheim 2018

Vijf jaar lang is hij niet uitgereikt. Maar op vrijdag 24 augustus 2018 zal de “Gouden Antenne” door de burgemeester van Bad Bentheim worden overhandigd aan Johan Jongbloed, PA3JEM. Deze plechtigheid zal plaatsvinden tijdens de opening van het Duits Nederlands Amateur Treffen (DNAT).

De “Goldene Antenne” wordt toegekend aan een radioamateur die uitzonderlijke en sociaal betrokken hulpverlening heeft gerealiseerd. En daarbij nadrukkelijk gebruik heeft gemaakt van amateurradio. Jaarlijks vraagt ​​de stad Bad Bentheim om kandidaten vanuit de hele wereld aan te melden. En daarbij mag een gedegen onderbouwing natuurlijk niet ontbreken. Zo kan iedereen een verdienstelijk radio amateur de juiste erkenning geven. Maar het kan ook gebeuren dat geen enkele kandidatuur de jury kan overtuigen. Dan zal de toekenning van de Gouden Antenne voor dat jaar worden geannuleerd.

“The jury would like to honor the commitment as a radio amateur in the days of the earthquake in Nepal in April 2015 with the award ceremony”

Johan Jongbloed -PA3JEM

Johan Jongbloed -PA3JEM

Dat schreef de jury over Johan. Zo heeft hij heeft zich direct na de aardbeving in Nepal in april 2015 ingezet op humanitair vlak. Daarbij heeft hij onder andere contacten in de politiek aangewend. Om zo de nodige onconventionele deuren te openen voor noodhulp. Ook zijn connecties in de amateurwereld bleken goud waard. Hiermee wist hij snel het benodigd radio materiaal te organiseren. En als ervaren zendamateur wist Johan waar ter plekke behoefte aan was. Om een idee van de gebeurtenissen te krijgen is dit volledige Electron artikel het lezen waard.

Dit alles bewijst dat er een cruciale rol voor radioamateurs is weggelegd bij rampen. Vooral in het tijdsbestek tussen de ramp zelf en het moment dat de officiële hulpverlening pas echt goed op gang komt. Dat zijn de uren, dagen, en soms weken die beslissend kunnen zijn. Daar kan een radioamateur echt het verschil maken.

Sinds 1982 wordt de Gouden Antenne tijdens het DNAT uitgereikt. En de laatste keer was al weer in 2012. Deze eer is in de geschiedenis van de prestigieuze prijs slechts één andere Nederlander ten deel gevallen. Dat is Jan de Graaf, PA3AEV (nu PA8CW). En nu mogen wij Johan Jongbloed aan deze eervolle lijst toevoegen.

Gouden Antenne DNAT voor Johan Jongbloed (PA3JEM)