Noodverkeer satelliet na aardbevingen in Lombok

Noodverkeer via satelliet na aardbevingen in LombokZendamateurs in Indonesië hebben de hamradio satelliet LAPAN-ORARI (IO-86) gebruikt voor noodverkeer na de aardbevingen in Lombok.

Daarnaast wordt op HF wordt 7,110 MHz gebruikt. Het aantal doden bedraagt nu 400. Vervolgens heeft een tweede krachtige aardbeving in het gebied op 5 augustus minstens 98 mensen het leven gekost. Hierbij zijn meer dan 200 anderen zijn ernstig gewond geraakt.

Elektriciteitsvoorziening

Vanwege de aarbevingen is de elektriciteitsvoorziening in het gebied ernstig verstoord. Kardi Wibisono YB9KA en Untung “Adi” Riadi YB9GV van de regio West Nusa Tenggara Region van ORARI geven leiding aan het opzetten van het noodverkeer net. ORARI is een Indonesische nationale organisatie voor amateurradio, net zoals de VERON. Het noodverkeer wordt mede daarom opgezet voor die gebieden die geen dekking meer hebben met mobiele telefonie. De hulp omvat het vervangen van accu’s van repeaters die door de stroomstoring zijn uitgeschakeld.

Repeaters

In het rampgebied zelf zijn vier repeaters actief. De ORARI heeft amateurs in de regio Bali opgeroepen te helpen met het operationeel houden van de repeaters. Eveneens hebben zij een verzoek ingediend voor logistieke ondersteuning en voor vrijwilligers. Naast het toewijzen van de nationale frequentie 7,110 MHz voor noodverkeer, zijn er ook VHF-frequenties vastgesteld. De LAPAN-ORARI (IO-86) satelliet is geactiveerd om te helpen bij de communicatie. De frequenties op VHF zijn 145,500 MHz simplex en 147,000 MHz duplex.

Noodverkeer via satelliet IO-86

De IO-86 satelliet is in 2015 gelanceerd. En er is een FM-transponder alsmede  een APRS digipeater aan boord. De regio midden-Java van de Indonesische Search And Rescue Council heeft een groep hulpverleners en voertuigen gestuurd. Operationeel en technisch directeur YB2QC geeft leiding aan deze missie. Hij werkt samen met National Rescue Operation in Lombok. Daarnaast verzorgt ORARI Jakarta de levering van logistieke assistentie aan Lombok.

Overigens is de president van Indonesië H. Joko “Jokowi” Widodo zelf zendamateur met callsign YD2JKW.

Met dank aan Southgate Amateur Radio News via IARU Region 1, Dani, YB2TJV en AMSAT News Service.