Kort radioamateurnieuws – week 2, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Gerestaureerde morseschrijver uit 1835 bij Aviodrome;
  2. IARU Monitoring System nieuwsbrief december 2023;
  3. Zondag 14 jan RF-webinar met Koos PA0KDF over HF-exciter;
  4. Twente Beam december 2023: DSP-ontvanger & Cave-Link;
  5. Jonge radioamateurs in Amerikaanse NBC TODAY Show;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Een gerestaureerde morseschrijver uit 1835 in de radiokamer van het Aviodrome

Het was afgelopen donderdag niet alleen internationale dag van de Morsecode, maar ook ‘Leer je naam in morsecode‘-dag! Op deze dag in 1835 werd voor het eerst morsecode gedemonstreerd.

Een vrijwilliger van Stichting Collectie Aviodrome heeft een morseschrijver uit 1878 gerestaureerd. Het apparaat zorgde ervoor dat een boodschap in morse op papier werd gedrukt. Telegrafisten in opleiding en militairen werden met deze strookjes getoetst of ze de morsevaardigheden goed beheersten. Ook werd het apparaat gebruikt om boodschappen over te brengen. In de Radiokamer van het Schipholgebouw 1928 kan je deze gerestaureerde morseschrijver bewonderen.

73 de Joop PA3JD (Radiokamer Aviodrome)

 

2. IARU Monitoring System nieuwsbrief van december 2023 nu met Youtube links

De nieuwste IARUMS Regio 1 nieuwsbrief is afgelopen week verschenen. Op onze maandrapportage pagina houden we een overzicht bij van al deze nieuwsbrieven als waardevol naslagwerk. Maar je kunt ‘m natuurlijk ook direct via deze link openen.

Nieuw is dat de in deze nieuwsbrieven vanaf deze editie linkjes naar YouTube-video’s zijn ingebracht van een aantal in de betreffende maand gerapporteerde intruders. Rechts van deze tekst zie je daar een mooi voorbeeld van. Deze video’s helpen om de indringers en de gebruikte uitzendmode te herkennen. Nuttig en leerzaam!

73, Ruud Ivens, PG1R, VERON Coördinator IARUMS

 

3. Zondag 14 januari RF-webinar met Koos PA0KDF over een multi-purpose HF-exciter

Koos PA0KDF spreekt morgen, zondag 14 januari 2024, over het ontwerp en de bouw van een multi-purpose HF-exciter met SSB opwekking via de fasemethode, met gebruikmaking van een polyfase netwerk. De opzet van dit project was om niet gebruik te maken van bestaande ontwerpen, maar om met moderne kennis en toepassing van analoge technieken tot een nieuw ontwerp te komen dat naadloos aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van zijn station.

Inloggen op: BigBlueButton
Testen vanaf 14:00 uur, aanvang RF-webinar 15:00 uur.
Voer je naam en call in bij het inloggen, daardoor ben je herkenbaar.
Kies voor Listen Only of Microphone als je opmerkingen wilt kunnen maken tijdens het webinar.
Laat je microfoon uitgeschakeld, tenzij je wat wilt zeggen. Gebruik bij voorkeur een headset.

Tot ziens bij dit RF-webinar!

 

4. Twente Beam december 2023 met DSP-ontvanger en Cave-Link

Twente Beam is het onvolprezen communicatieorgaan van de VERON- en VRZA-afdeling Twente. Begonnen als een gestencild documentje, is het door de jaren heen gegroeid tot een volwassen digitaal maandblad, dat niet alleen in de afdeling, maar tot ver daarbuiten wordt gelezen.

En in Twente Beam van december 2023 lezen we onder andere over een Si4732/4735 DSP-ontvanger met 2,8 inch touchscreen display. Het is op basis van een bericht in RAZzies van september 2020. Daar beschrijft Gert, PE0MGB zijn Arduino All band radio met een touchscreen display. Ben, PA3EPQ beschrijft de nabouw.

Maar ook kun je lezen over een in Funkamateur van oktober geschreven artikel door Rudolf Weber, OE3ORA. Hij beschrijft het communicatiesysteem ”Cave-Link: Kommunikation bei der Höhlenrettung”. Bij ondergrondse reddingsoperaties, bijvoorbeeld in geval van een ingestorte mijn, is communicatie vaak een moeilijke en moeizame zaak. Communicatie met portofoons kun je proberen. Ook kun je een poging doen om via je mobieltje contact te leggen. Gegarandeerd dat je de gewaarwording van de eeuwige ruisvelden zult ervaren.

Lees via deze link wat Berto, PA2BDV hierover schrijft.

 

5. Jonge radioamateurs halen de populaire NBC TODAY Show in Amerika

Een door studenten geleid contact met astronauten via het ARISS-programma (Amateur Radio on the International Space Station) was een groot succes dat veel media-aandacht kreeg. Op maandag 11 december gebruikten studenten van de Harbor Creek High School in Harborcreek, Pennsylvania, amateurradio om te praten met Astronaut Andreas Mogensen, KG5GCZ.

De studenten maken deel uit van de Advanced Technologies Group, KC3SGV, een naschoolse club op Harbor Creek. Vijftien van de studenten hebben een licentie als radioamateur. Zoals ARRL News eerder al meldde, is hun faculteitsadviseur, assistent-directeur Drew Mortensen, AC3DS, afgestudeerd aan het ARRL Teachers Institute on Wireless Technology. Hij gebruikte wat hij leerde in het programma en bracht het terug naar de school. Hiernaast is het fragment uit de NBC TODAY Show te bekijken.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.