RSGB-president John McCullagh GI4BWM en RSGB-directeur Ben Lloyd GM4BML/P activeren SOTA-top ‘Divis’ GI/AH-004

De RSGB-president John McCullagh GI4BWM en de RSGB-directeur Ben Lloyd GW4BML hebben samen op 4 januari 2024 de SOTA-top ‘Divis’ GI/AH-004 geactiveerd.

Geef toe, twee bestuursleden van de RSGB (Radio Society of Great Britain) samen op een bergtop is zonder enige twijfel een opmerkelijke gebeurtenis. John McCullagh enerzijds was actief met de roepnaam GB4RS en Ben Lloyd anderzijds was actief met de roepnaam GI4BML/p.

RSGB-president John McCullagh GI4BWM en RSGB-directeur Ben Lloyd GM4BML/P activeren SOTA-top 'Divis' GI/AH-004

Links op de foto RSGB-president John McCullagh GI4BWM. Rechts op de foto de RSGB-directeur Ben Lloyd GW4BML.

Noord-Ierland

De SOTA-top ‘Divis’ GI/AH-004 is één van de vele SOTA-toppen (Summits on the Air) in Noord-Ierland. Het is de hoogste top van de Belfast Hills, met een hoogte van 478 meter boven de zeespiegel. Het is een populaire bestemming voor radioamateurs die hun apparatuur meenemen om radioverbinding te maken met andere SOTA-activators of met chasers. Er zijn verschillende wandelroutes naar de top, waar ook een oude trigonometrische zuil staat.

De top biedt een prachtig uitzicht over Belfast. De SOTA-top ligt ongeveer 8 km ten westen van Belfast en maakt deel uit van het National Trust-landgoed Divis and the Black Mountain. Ze werkten allebei op de 40 m band in SSB vanop deze SOTA-top. John was eveneens actief op 2 m in FM en Ben was bovendien actief op de 40 m band in CW.

RSGB president

De president van de RSGB (Radio Society of Great Britain) is John McCullagh met de roepnaam GI4BWM. Toen hij in 1973 voor het eerst een licentie kreeg, was hij erg actief op de HF-banden. Hij is sinds 2022 in functie en heeft meer dan 50 jaar ervaring als radioamateur. Ook is hij een actief lid van de RSGB Propagation Studies Committee en de RSGB Contest Committee. En hij heeft een passie voor HF-propagatie en DX-ing.

Als professioneel radio-ingenieur, met ruime ervaring in VHF/UHF-systemen, raakte hij nauw betrokken bij de installatie van verschillende repeaters in Noord-Ierland. Reeds in het jaar 1978 bouwde hij de eerste repeater.

RSGB directeur

De RSGB-directeur Ben Lloyd GW4BML liet zich onlangs opmerken door de uitdaging aan te gaan om gedurende 12 dagen niet minder dan 10 bergtoppen te activeren vanop verschillende afgelegen Schotse eilanden, namelijk de Outer Hebriden.

Ben Lloyd GW4BML is een bekend SOTA-fanaat en heeft de activatie van deze bergtoppen of summits trouwens online gezet via video.

Deze Summits on the Air (SOTA) uitdaging combineert op die manier Ben’s beide favoriete hobby’s: namelijk amateurradio en wandelen.

De passie voor amateurradio bij Ben begon op 12-jarige leeftijd toen een plaatselijke radioamateur in zijn dorp zijn interesse in elektronica opmerkte. Glyn GW0JAI liet Ben zijn radiostation bezoeken en legde geduldig de hobby uit en demonstreerde deze. Glyn GW0JAI heeft op die manier een levenslange interesse in radio aangewakkerd bij Ben, die heeft geleid tot een carrière in de elektronica. SOTA is voor hem een een obsessie geworden.

Ben heeft zo veel vrienden gemaakt in Groot-Brittannië en ver daarbuiten. Bovendien heeft het prijzenprogramma hem naar veel nieuwe plaatsen gebracht en het heeft hem overigens aangemoedigd om CW te leren.

Je kan de avonturen van Ben Lloyd met de roepnaam GM4BML/P volgen op de sociale mediakanalen van RSGB en via de lijst met video’s op het RSGB YouTube-kanaal.

In het verleden beklom hij een aantal bergtoppen samen met zijn partner en collega-radioamateur Martha en hun tweejarige dochtertje Lyra. Ben hoopt dat hij, door zijn uitdaging te delen op de sociale mediakanalen van de RSGB, niet alleen radioamateurs zal inspireren om Summits on the Air (SOTA) te proberen, maar ook mensen die van klimmen en wandelen houden zal aanmoedigen om amateurradio te proberen.

Summits On The Air

SOTA is volledig operationeel in bijna honderd landen over de hele wereld. Elk land heeft zijn eigen associatie die de erkende SOTA-toppen binnen die associatie definieert. Elke top levert de activators en chasers een score op die gerelateerd is aan de hoogte van de top. Er zijn certificaten beschikbaar voor verschillende scores, wat leidt tot de prestigieuze trofeeën “Mountain Goat” en “Shack Sloth”. Een erelijst voor Activators en Chasers wordt bijgehouden in de online database van SOTA.

SOTA is zorgvuldig ontworpen om deelnames mogelijk te maken voor alle radioamateurs en kortegolfluisteraars. SOTA is niet alleen voor ervaren bergbeklimmers! Er zijn prijzen voor activators (degenen die naar de toppen stijgen) alsook voor chasers.

Snel groeiende speciale interesse

Summits on the Air (SOTA) is tegenwoordig één van de snelst groeiende speciale interesses in amateurradio. Summits on the Air is een prijzenprogramma voor amateurradio. Om deel te nemen aan deze uitdaging hoef je geen lid te worden. Er hoeft ook geen contributie te worden betaald of lidmaatschapskaarten te worden afgegeven. Je kunt direct meedoen. Ga gewoon naar SOTAwatch om te zien wat er momenteel gebeurt in SOTA.

Om te kunnen posten op SOTA-faciliteiten moet je een account registreren. Vervolgens kan je spots toevoegen aan SOTAwatch en actieveringen uploaden naar de SOTA-database. Aan de registratie zijn geen kosten verbonden.

Chasers

In tegenstelling tot de activators die bergtoppen beklimmen en zoveel mogelijk QSO’s proberen te maken, hebben de chasers geen speciale uitrusting of conditie nodig om aan de slag te gaan. En in de meeste gevallen kan je met je bestaande uitrusting punten gaan verdienen. SOTA-stations gebruiken een brede selectie aan modes, waaronder 2m FM, 2m SSB, HF SSB, HF CW en zelfs 10 GHz.

De meest gebruikte frequenties zijn:

  • CW: 7.032 MHz of 10.118 MHz en 14.035 MHz of 14.062 MHz.
  • SSB: 7.118 MHz en 14.285 MHz.

Puntentelling

Het aantal punten dat voor een radiocontact wordt behaald, is afhankelijk van de hoogte van de bergtop. Elke top heeft een referentienummer. Activators geven waarschuwingen op SOTAwatch om de tijden en de frequentie te laten weten waarop een bepaalde bergtop zal worden geactiveerd. De certificaten worden toegekend vanaf 100 punten. Er zijn certificaten beschikbaar voor het behalen van 100, 250, 500, 1000 punten (activators en chasers).

Deze fraaie certificaten zijn in kleur gedrukt en persoonlijk ondertekend door een lid van het SOTA Management Team. Elk certificaat is individueel genummerd en bedrukt met de eigen roepnaam of SWL-nummer. Aantekeningen zoals “All CW” of “VHF” kunnen op verzoek zonder extra kosten worden toegevoegd. Voor degenen met grenzeloze energie en enthousiasme zijn er aanvullende certificaten voor 2.500, 5.000 en 10.000 en zelfs nog hogere punten. SOTA is zorgvuldig ontworpen om deelname mogelijk te maken voor alle radioamateurs en kortegolfluisteraars – dit is niet alleen voor bergbeklimmers.

Meer informatie

Bron: RSGB

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ