Kort radioamateurnieuws – week 45, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: Geslaagde Dag van de Radioamateur in Zwolle;
  2. Eerste RSGB Convention 2023 video gepubliceerd;
  3. Berlijns 10-meter relais DB0BLO in normaal bedrijf;
  4. Russische amateurs mogen met maximaal 1 kW op 6m;
  5. India zet zich in voor het cultiveren van amateurradio;
  6. ITU rapport over 23cm gepubliceerd voor WRC-23;
  7. K-Pop stimuleert kinderen om Morse te leren.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Geslaagde Dag van de Radioamateur 2023 in de IJsselhallen in Zwolle

RTV Focus Zwolle heeft een ruim 7 minuten durende video impressie van de DvdRA gepubliceerd. En ze schrijven hier het volgende over:

Het was een geslaagde dag voor de radioamateurs in Nederland. Op zaterdag 28 oktober vond de Dag voor de Radioamateur plaats in de IJsselhallen, de grootste beurs voor de radiozend-hobby in het land.

Met een gevarieerd programma van lezingen, een grote radiovlooienmarkt en commerciële verkoop van radiozendapparatuur was er voor ieder wat wils. Ook konden de bezoekers zelf een antenne bouwen en leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van radio. De dag trok veel enthousiaste en nieuwsgierige radioamateurs die hun kennis en ervaringen met elkaar konden delen.

 

2. Eerste RSGB Convention 2023 video gepubliceerd

De RSGB heeft een eerste video van de 2023 Convention gepubliceerd. RSGB General Manager en Convention Chair, Steve Thomas M1ACB, praat met RSGB President John McCullagh GI4BWM en IRTS President Enda Broderick, EI2II. De twee voorzitters bespreken hun visie op de kansen, uitdagingen en geweldige dingen die momenteel in amateurradio gebeuren. Je kunt deze video bekijken op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de RSGB website.

Terwijl andere video’s van de Conventie van dit jaar worden voorbereid, geeft de Society een verzameling van presentaties van de Conventie van 2022 vrij, die voorheen alleen voor leden beschikbaar waren om te bekijken. Je kunt deze bekijken op YouTube in de afspeellijst genaamd RSGB 2022 Convention. De onderwerpen variëren van VHF transverters en VHF contesting tot RadCom HF voorspellingen en ook het gebruik van de juiste tools om meer 144MHz DX te werken. Er is zeker een presentatie die je leuk en inspirerend vindt, dus neem een kijkje!

 

3. Berlijns 10-meter relais DB0BLO in normaal bedrijf genomen

Na uitvoerig testen is het 10-meter relais DB0BLO in normaal bedrijf genomen. Het initiatief en de realisatie van dit relaisradiostation komt van de DARC lokale club Berlin-Hohenschönhausen (D20).

De relaiszender werkt op de toegewezen frequentie van 29,640 kHz en de ontvanger volgens het bandplan 100 kHz lager op 29,540 kHz. Het modulatietype is smalband FM (NBFM). Om de isolatie tussen zender en ontvanger te realiseren, werden externe ontvangstlocaties ontwikkeld in Lichtenberg en Rummelsburg.

De verbinding tussen RX en TX wordt gerealiseerd via Hamnet of internet. In totaal drie Rasperry Pi besturen het proces met behulp van de SVXLink software. Het sterkste signaal wordt naar de zender gestuurd. Het relais is draaggolfgestuurd.

Om te voorkomen dat de zender wordt geactiveerd door korte pieken (bijv. door OTH-radarinterferentie), moet de drager ongeveer een seconde stilstaan voordat het relais wordt geopend. Een pieptoon geeft aan dat de draaggolf bij de ontvanger is gezakt. Er wordt een K gestuurd voor Lichtenberg en een R voor Rummelsburg. Meer informatie over de locatie vind je hier.

 

4. Russische amateurs mogen met maximaal 1 kW op 6m

Foto met dank aan WikiPedia.

Op PI4RAZ.nl lezen we dat Russische amateurs met de hoogste radiolicentie van dat land nu de 6-meterband mogen gebruiken met maximaal 1 kiloWatt. Dit is op grond van een mondelinge overeenkomst met de Russische toezichthouder. Volgens een rapport in het nummer van Funk Telegramm van november 2023 werken amateurs aan het verkrijgen van schriftelijke toestemming voor 6 meter, die in Rusland niet officieel wordt gedefinieerd als een amateurband.

Amateurs met Russische roepnamen gebruiken de band sinds 2014 vanuit de Krim, toen dat gebied werd geannexeerd. Dit was een voorrecht dat was overgenomen uit de tijd dat werken op 6 meter was toegestaan op de Krim, toen het nog deel uitmaakte van Oekraïne.

 

5. India zet zich in voor het cultiveren van amateurradio

In India is amateurradio tot topprioriteit verklaard door de regering van de noordelijke Indiase staat Himachal Pradesh. Ze zijn daar van plan om maar liefst 80 procent van de kosten van amateurradioapparatuur voor gelicentieerde radioamateurs te subsidiëren. Dit omdat ze amateurradio erkennen als een levensreddend middel voor noodcommunicatie tijdens rampen. De aankondiging van de minister-president van de Himalayastaat, Sukhvinder Singh Sukhu, werd gedaan in de nasleep van een seizoen van dodelijke aardverschuivingen en verwoestende regenbuien. De minister-president zei:…

Amateurradio is een reddingslijn wanneer elektriciteitsdraden, mobiele telefoons en andere conventionele communicatiemiddelen het laten afweten.

Hij schetste een strategie waarbij minstens één radioamateurvrijwilliger beschikbaar zou zijn voor noodhulp in elk van de delen van de staat. Elk van die vrijwilligers zou zo radiocontact kunnen onderhouden met de noodcentrales van de staat en de districten. Er zullen ook nieuwe radioamateurclubs worden opgericht op scholen en andere onderwijsinstellingen. En ook deze kunnen overheidssubsidies verwachten voor het bevorderen van de opleiding van nieuwe amateurs.

 

6. ITU rapport over 23cm gepubliceerd voor WRC-23

ITU logoAls onderdeel van het voorbereidingsproces voor WRC-23 agendapunt 9.1 onderwerp b) met betrekking tot de 23cm-band, is het ITU R-rapport M.2532 gepubliceerd. Dit rapport bevat het resultaat van resolutie 1 van ITU R-resolutie 774, waarin wordt gevraagd om een gedetailleerd overzicht van de verschillende systemen en toepassingen die worden gebruikt door de amateur- en amateursatellietdiensten in de 23cm-band.

De evaluatie vormt een deel van de basis voor de studies die worden vereist door resolutie 2 om de coëxistentie van de amateur- en amateursatellietdiensten met de radionavigatiesatellietdienst (RNSS) aan te pakken. Lees hier het M.2532 verslag.

De publicatie is een positief resultaat van veel werk en toewijding van het vrijwilligersteam van de IARU dat sinds 2019 in ITU R Study Group 5 centraal heeft gestaan bij de ontwikkeling ervan.

 

7. K-Pop stimuleert kinderen om Morse te leren

Itzy is een groep in de nieuwe K-pop-artiestengeneratie (van links naar rechts: Yeji, Lia, Ryujin, Chaeryeong, Yuna). Foto met dank aan WikiPedia.

Het moet echt niet gekker worden! Morsecode maakt een comeback als gevolg van K-Pop! Kinderen vanaf vijf jaar leren nu deze ooit baanbrekende vorm van communicatie. En ze worden daarbij aangemoedigd door K-Pop bands die het gebruiken om hints over aankomende nummers naar fans te lekken.

Het is een nogal onverwachte manier om steeds meer jongeren over de hele wereld morsecode te laten leren. Maar als het werkt dan hoor je ons niet klagen. Er zijn namelijk verschillende K-Pop bands die deze techniek gebruiken in hun video’s. Lees het verhaal bij MailOnline terwijl we hier op de VERON redactie ter compensatie de laatste elpee van Metallica op de draaitafel leggen.

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.