Door VERON georganiseerd 2m DATV experiment geslaagd

2m DATV Experiment gehouden op 22 augustus geslaagd

ON7MOR ontvangen in JO33JC 240km

Op 14 juli verschijnt het eerste bericht op de VERON website om het 2m DATV experiment aan te kondigen. Met als hashtag NotMoreOfTheSame is de radiozendamateur uitgenodigd om eens buiten de geijkte paden te denken. Agentschap Telecom geeft aan dat de amateurbanden er zijn om experimenteel radio onderzoek te doen en wel techniek onafhankelijk.

Van mij part gaan jullie amateurtelevisie doen op 2 meter, als dat kan, aldus Agentschap Telecom

Als er iets bewezen is dan is het wel dat DATV op 2 meter kan. Ook zijn er nog leuke resultaten te behalen.

Aanloop naar 2m DATV Experiment

In de aanloop van het 2m DATV Experiment is al snel duidelijk dat de software om de beelden te decoderen, SDRAngel, anders werkt dan verwacht. Ook komt er een onvolkomenheid in de software naar voren. Om de software te laten decoderen is het soms nodig om even een tijdelijke verandering toe te passen. Zoals het veranderen van de bandbreedte of frequentie. Dus is er snel door PE1ITR, Rob een instructiefilm gemaakt en gedeeld op het YouTube kanaal van de VERON.

Aanmeldingen 2m DATV Experiment

Het kwam langzaam op gang maar uiteindelijke hebben 19 deelnemers zich vooraf ingeschreven. Maar alleen al via de https://dxspot.batc.org.uk/ website waren 27 deelnemers aanwezig. Dit is los van alle luisteramateurs die hebben meegedaan. DXspot van de BATC website is door de deelnemers gebruikt als talkback kanaal. Tijdens dit experiment zijn 2 frequenties gebruikt om de overlast voor de overige gebruikers op de band tot een minimum te beperken. Dezelfde reden als waarom dit experiment beperkt was tot een duur van 4 uur (12.00 – 16.00 UTC).

Volledig verslag 2m DATV Experiment in Electron

Alle zendamateurs zijn hierbij uitgenodigd om hun bevindingen naar aanleiding van het 2m DATV Experiment te sturen naar datv-experiment@veron.nl. Als alle gegevens zijn verzameld en verwerkt maakt de organisatie daar een verslag van voor in het maandblad voor de zendamateur Electron. Maar de deelnemers die aan dit experiment hebben deelgenomen willen graag een vervolg op dit experiment.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?