Europees Hell-schreiber net bijna 50 jaar jong

Europees Hell-schreiber net bijna 50 jaar jong

Software feld-Hell-Schreiber met grijstinten weergave.

In 1975 zijn PA0AOB, PA0SE, en anderen begonnen met een wekelijks net op de 80 of 40 meter banden met de feld-Hell-Schreiber.

Dit net draait nu nog steeds onder aanvoering van Arthur Bauer, PA0AOB, op 80 meter, 3592 kHz. Elke zondag te beluisteren (of moeten we zeggen “te bekijken“?) van 17.00 tot 18.00 uur.

Van begin af aan hebben ook veel amateurs onder andere uit DL, F, ON, GB, SE en LA meegedaan. Sommigen schrijven passief mee via de web-sdr van Maasbree.

Schrijven met de feld-Hell-Schreiber is bijzonder geschikt voor de korte golf. Het is een asynchrone mode, en goed bruikbaar zowel voor DX als voor rag-chewing.

Momenteel  zijn de volgende amateurs wekelijks actief: PA0AOB, PA0PZD, PA0KDF, DC0FD. F4WCN doet in de winterperiode mee vanuit Toulouse, evenals SM6MOJ vanuit Gotenburg.

Wij zoeken nieuwe enthousiastelingen. De originele feld-Hell-Schreiber machines, ontwikkeld door Dr. Rudolf Hell, zijn heel zeldzaam. Daarom wordt Hell-schrijven vaak gesimuleerd via de PC en de soundcard, onder andere met het IZ1BLY programma, wat te downloaden is vanaf deze website.

Ook voor oudere computers zijn er hell-programmas. Onder andere voor MS-DOS van LA0BX, PA3BQS, voor Apple II / ITT2020, en voor Acorn RiscOS machines als Archimedes, RiscPC en de opvolgers, waaronder de Raspberry Pi met RiscOS. Maar die behoeven wel wat extra hardware.

Veel informatie over Hell-schrijven is onder andere te vinden op:

Actieve, passieve, en vroegere deelnemers komen traditioneel jaarlijks een keer samen. Dit jaar is dat op 1 juni in het cryptomuseum in Eindhoven, Let op: Aanmelden vooraf is wel noodzakelijk. Het is namelijk geen openbare bijeenkomst.

73, Koos PA0KDF