Nieuwe trans-Atlantische records op VHF én UHF

Afgelopen week werden wederom trans-Atlantische recordverbindingen gemaakt tussen de Kaapverdische eilanden en het Caribisch gebied. Behalve op de 2m-band lukte dat nu ook voor de eerste keer op de 70cm-band. Beide recordverbindingen gebruikten de digitale mode FT8.

Als klap op de vuurpijl volgde op 9 april nog een derde prachtverbinding, op 2 meter, ditmaal in SSB over een afstand van 3866 km.

Eerste trans-Atlantische verbinding op 70 centimeter

Op 7 april schreven D4VHF uit Kaapverdië en Burt Demarq (FG8OJ) uit Guadeloupe geschiedenis. Zij maakten als eersten een directe trans-Atlantische verbinding op de 70cm-band. Zo overbrugden zij een afstand van 3.867 kilometer, gebruikmakend van de digitale mode FT8. De meest waarschijnlijke manier van voortplanting van de radiosignalen was marine ducting, waarbij het signaal als het ware wordt opgesloten in een laag met temperatuur-inversie boven het oceaanoppervlak.

Een dag eerder hoorde ook 9Y4D in Trinidad het station D4VHF over een afstand van 4.006 kilometer. Helaas kwam er toen geen verbinding tot stand. D4VHF is overigens de roepnaam van het  Monteverde Contest Team (D4C).

Meer informatie over deze historische verbinding is te vinden op het blog van EI7GL.

Misschien niet geheel toevallig, maar een jaar eerder, op 16 juni 2019, was het ook FG8OJ die hetzelfde pad overbrugde, maar toen op 2 meter. Die keer was het tegenstation D41CV, eveneens een call van het Monteverde Contest Team.

Nieuw trans-Atlantisch record op 2 meter

Het trans-Atlantische record op de 2m-band is wederom gebroken. Het record staat nu op bijna 4.760 km. De ongelooflijke tropo-condities tussen de Kaapverdische eilanden en het Caribisch gebied blijven verbazen.

Op woensdag 8 april 2020 lukte het D4VHF op de Kaapverdische eilanden om PJ2BR op Curaçao op 144 MHz te werken, wederom met de digitale mode FT8. De afstand was 4.759 km, ongeveer 300 km verder dan het vorige trans-Atlantische record van 4.460 km tussen D41CV en NP4BM op Puerto Rico in juni 2019.

Ook over deze recordverbinding is meer informatie te vinden op het blog van EI7GL.

Mogelijk ook nieuw wereldrecord in SSB op 2 meter

Nog een derde prachtige trans-Atlantische verbinding kwam er vorige week tot stand. Op 9 april maakte D4VHF in Kaapverdië een verbinding in SSB met Frans van Santbrink, J69DS, op Saint Lucia. De overbrugde afstand bedroeg 3866,44 kilometer, mogelijk een nieuw wereldrecord op de 2m-band in SSB.Youtube-video: QSO tussen D4VHF en J69DS

 

Bronnen: ARRL en Southgate Amateur Radio News