SSTV-beelden vanaf ISS op 30 en 31 januari 2020

SSTV vanaf ISSRussische kosmonauten zullen waarschijnlijk op 30 en 31 januari wederom SSTV-beelden uitzenden vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS.  Het uitzendschema is als volgt:

  • Donderdag 30 januari van 13:30 tot 19:00 UTC
  • Vrijdag 31 januari van 15:00 tot 17:30 UTC

Zoals gebruikelijk zijn de uitzendingen op 145,80 Mhz.

SSTV-beelden vanaf ISS ontvangen

De slow scan-beelden worden op 145,80 MHz in FM uitgezonden en maken gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon en het gratis programma MMSSTV zijn al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen en te decoderen.

Om de beelden te ontvangen verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens MMSSTV om het signaal te decoderen. Er bestaan overigens ook smartphone-apps om SSTV-beelden te decoderen. Je houdt dan eenvoudig de luidspreker van je 2m-ontvanger, bijvoorbeeld een kleine portofoon, in de buurt van je smartphone of tablet, waarna de app de beelden decodeert. Kijk voor een geschikte app in de appstore van je telefoon.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het Internationaal Ruimtestation vind je op de volgende webpagina: ARISS Frequently Asked Questions. Erg nuttig is ook de volgende Youtube-video: How to track ISS with Heavens-Above.com. Deze video legt uit hoe je kunt vaststellen of het ISS binnen bereik is voor jouw locatie. Je kunt daartoe ook direct de volgende website bezoeken: Heavens Above.

Deelnemende radio- en luisteramateurs worden uitgenodigd om ontvangen beelden te uploaden via de volgende pagina: ARISS SSTV Image Submission.

Voorbehoud

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daardoor kan het voorkomen dat de uitzendingen later plaatsvinden.

 

Bron: AMSAT-UK